ponedeljak 21. maj 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Skulpture Muzeja naive iz Jagodine u Parizu

Skulpture Muzeja naive iz Jagodine u Parizu

BEOGRAD - U Parizu je u toku međunarodna izložba "Pokaži i reci" (Histoire de voir), u okviru koje su izložene skulpture umetnika iz Jabučja kod Valjeva Dragiše Stanisavljevića, deo kolekcije Muzeja naivne i marginalne umetnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

U okviru međumuzejske saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine i Galerije Fondacije Kartije u Parizu je 13. maja otvorena izložba sa delima 40 najznačajnijih autora - autodidakta iz celog sveta.

Dela savremena po duhu predstavljaju svu lepotu arhetipa - umetnost urođeničkih, seoskih i gradskih kultura širom sveta. Svežina invencije, lepota jednostavnosti u izrazu sa aromom lokalne kulture, samo su neke od osobina izloženih dela, navodi se u saopštenju.

Dizajner izložbe je Alesandro Mendini, kustos izložbe Lijen Sakramone, a saradnik selekcije iz Srbije i autor teksta u monografiji povodom izložbe je Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti, istoričar umetnosti i muzejski savetnik.

Izložene skulpture Stanisavljevića - Crni panter (iz 1975. godine) i Zmija i riba (1980) deo su bogate kolekcije jedinstvenog muzeja u Jagodini.

Pariska publika će ovu reprezentativnu izložbu moći da vidi do 30. septembra.