četvrtak 20. decembar 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Otelo premijerno u JDP 23. decembra

Otelo premijerno u JDP 23. decembra

BEOGRAD - Komad Viljema Šekspira "Otelo" u režiji Miloša Lolića, premijerno će biti izveden u nedelju 23. decembra na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, tri i po decenije od poslednje premijere te drame.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković rekla je na konferenciji za novinare da je Šekspirov "Otelo" poslednji put na sceni tog teatra premijerno izveden 1977. godine u režiji Steve Žigona.

Ona je ocenila da će tom premijerom JDP uspešno okončati godinu koju je obeležio nedostatak novca i problemi sa finansiranjem repertoara i rada pozorišta.

Reditelj Miloš Lolić rekao je da su se učesnici na početku pripreme predstave prevashodno bavili sobom i sopstvenim unutrašnjim doživljajem Šekspirovog komada, a ne načinom na koji će publika doživeti tu postavku.

"U ovoj predstavi nije reč o ekstremnim pojavama u društvu, već o svakodnevici", rekao je Lolić i dodao da će na sceni JDP-a biti izveden moderan komad u kome je fokus na rečima i govoru, a ne na apstrakciji i vizuelnom.

Glumac Branislav Lečić kome je u predstavi poverena uloga Brabancija, rekao je novinarima da je u fokusu drame rasna predrasuda, ali takođe i svaka vrsta diskriminacije različitih oblika koja se lako može prepoznati.

"Tu se radi o poetskom teatru, inteligentnom, koji uprkos vremenu u kome se određuje egzistencija pozorišta, govori o tome da je snaga duha jača od svega", rekao je Lečić.
On je dodao da Lolić nije slučajno izabran za reditelja komada i da će publika videti svedenu i zahtevnu predstavu koja traži duboku koncentraciju od izvođača.

Glumac Vojin Ćetković koji igra naslovnu ulogu, rekao je da može da garantuje da je ono što će biti prikazano na sceni, nešto sasvim iskreno i najdublje što oseća.

"To je Šekspirov, Lolićev i moj komad, a mi smo se trudili da ne dolazimo u veći sukob", rekao je Ćetković i naglasio da će ansambl tom predstavom prikazati nešto plemenito i kvalitetno i da pozorište može da funkcioniše uprkos teškoćama.

U predstavi još glume Nikola Đuričko (Jago), Milena Živanović (Dezdemona), Goran Daničić (Dužd), Radovan Vujović (Kasio), Dubravka Kovjanić (Emilija), Ljiljana Međeši (Bjanka), Nikola Rakočević (Rodrigo), Dubravko Jovanović (Lodoviko), Stefan Bundalo (Montano), Dejan Dedić (Gracijano) i Bane Jevtić (Herald).