sreda 20. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > U američkim knjižarama najčešće se krade Bukovski

U američkim knjižarama najčešće se krade Bukovski

NJUJORK - Američki časopis Pablišers vikli (Publishers Weekly) objavio je listu autora najčešće kradenih knjiga u knjižarama SAD.

Na prvom mestu nalaze se knjige kontroverznog pisca Čarlsa Bukovskog, čija se dela drže na posebnoj polici iza kase u jednoj od najprometnijih knjižara u Njujorku "Barns end Nobls" (Barnes&Nobles).

Odmah iza njega našao se "rok guru" Vilijam Borouz, a sledi američki pesnik i romansijer Džek Keruak. Četvrtu poziciju zauzima Pol Oster, pisac "Njujorške trilogije", a na petom mestu je Britanac Martin Ejmis, autor romana "Rejčelini zapisi", "Londonska polja" i drugih.

Slede Don DeLilo, autor 10 romana među kojima su "Padač", "Podzemlje","Bodi Artist", Hanter Tomson, pisac naslova "Paranoja u Las Vegasu", a na desetoj poziciji našao se Amerikanac grčkog porekla Džefri Eugenides, dobitnik Pulicerove nagrade.

Urednici časopisa Pablišers vikli došli su na ideju da objave listu autora najčešće kradenih knjiga u američkim knjižarama, posle nedavne afere istoričara Berija Landaua, koji je ukrao zvanične dokumente potpisane rukom Abrahama Linkolna.