sreda 20. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Predstavljena monografija "Lifka i Lifke"

Predstavljena monografija "Lifka i Lifke"

SUBOTICA - U Gradskom muzeju u Subotici promovisana je monografija "Lifka i Lifke", koja govori o životu i radu pionira kinematografije Aleksandra Lifke i njegove braće, a objavili su je Otvoreni univerzitet u Subotici i Jugoslovenska kinoteka.

Na promociji su govorili direktor Otvorenog univerziteta Blažo Perović, direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, urednik izdanja Aleksandar Erdeljanović i jedan od autora priloga Mirko Grlica.

Aleksandar Lifka (1880-1952) osnovao je, zajedno sa braćom Karolom i Rudolfom, putujući električni bioskop sa kojim su početkom 20. veka obilazili zemlje nekadašnje Austro-ugarske monarhije i celog regiona.

Pre sto godina Lifka je otvorio prvi stalni bioskop u Subotici - 1. oktobra 1911. godine. Na tom mestu se sada nalazi nedavno renovirani mali art bioskop "Lifka".

Tekstove na osnovu detaljnog istraživanja o životu i radu ovog prikazivača pokretnih slika za monografiju su napisali, pored Grlice, istoričari filma iz različitih sredina u kojima je porodica Lifka delovala - Dejan Kosanović, Lilijana Nedič, Daniel Rafaelić, Goran Dujaković, Petar Krdžilov, Đenđi Balog, Armin Loaker i drugi.

Na promociji je najavljeno da će knjiga, koja je objavljena na srpskom i engleskom jeziku, biti distribuirana inostranim kinotekama, što bi moglo da podstakne istraživanje o radu Lifke i otkriće novih podataka u stranim filmskim arhivima.