sreda 20. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Počinje Festival klasične muzike "Vrnjci"

Počinje Festival klasične muzike "Vrnjci"

VRNJAČKA BANJA - Veče italijanske muzike otvora program Šestog međunarodnog festivala klasične muzike "Vrnjci", koji počinje danas u 20 sati u Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji i trajaće do 30. jula.

U narednih 11 dana nastupiće muzičari iz Srbije, Italije, Amerike, Ukrajine, Velike Britanije, Paragvaja, Mađarske i Bugarske.

Prema rečima direktorke Kulturnog centra u Vrnjačkoj Banji Jelene Borović - Dimić, program obuhvata sedam koncerata, četiri multimedijalna događaja, nekoliko izložbi i predavanja, kao i sajam izdavaštva u oblasti klasične muzike.

"Pored toga, svetski priznata imena iz oblasti komponovanja posvetila su Vrnjačkoj Banji po jedno delo. Ove kompozicije su notno publikovane u posebnom albumu, koji ćemo promovisati tokom festivala", rekla je Borović - Dimić.

Prve tri večeri festivala posvećene su italijanskoj, američkoj i ukrajinskoj muzici, a zatim slede programi: muzika stare Srbije i istorija laute i gitare u Velikoj Britaniji. Hispanoameričkoj muzici posvećeni su 25. i 26. jul, narednog dana nastupa "jedan čovek - čitav orkestar", pa slede programi nazvani "Magične strune" i "Romantična muzika za sopran i klavir".

Završni svečani koncert 30. jula izvešće Trzalački orkestar iz Ćustendila u Bugarskoj.