sreda 20. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kusta pokrovitelj muzičkog festivala u Drvengradu

Kusta pokrovitelj muzičkog festivala u Drvengradu

BEOGRAD - Prvi Mokrogorski muzički festival (MMF), biće održan u Drvengradu na Mokroj Gori od 6. do 8. avgusta, pod pokroviteljstvom reditelja Emira Kusturice i na inicijativu tima muzičkih pedagoga, najavili su organizatori.

Tokom festivala u Drvengradu će nastupiti Dragoslav Pavle Aksentijević i ansambl "Zapis", gitarista i perkusionista Branko Trijić, ansambl "Kolo", kao i virtuoz na razlicitim duvačkim instrumentima Miloš Nikolić.

U Drvengradu će na otvorenom nastupiti i pevačica Branislava Podrumac, umetnik Veljko Nikolić (Papa Nik), koji svira veliki broj instrumenata i koji će publici na festivalu, kako je najavljeno, pripremiti veliko muzičko graditeljsko iznenađenje.

Na Festivalu će biti organizovane muzičko-ekološke radionice u kojima će profesori Jasna Jovićević i Bojan Ivković učiti decu da grade instrumente od recikliranih materijala i na taj način, kroz pesmu i igru, pričati im o očuvanju životne sredine.

Mokrogorski muzički festival je i podsećanje na tradicije uličnih svirača, koji će se ovog puta u Drvengradu, na promenadi, susretati sa gostima i domaćinima, svirati, igrati i podučavati o muzici koju izvode i instrumentima koje čuvaju od zaborava.

"Glavni cilj prvog izdanja festivala jeste skretanje pažnje javnosti na one umetnike koji već decenijama, vođeni samo entuzijazmom i ljubavlju, spašavaju naše kulturno blago od zaborava", navodi se u saopštenju organizatora.

Učesnici festivala će biti umetnici koji čuvaju autentičnu tradiciju Srbije, u rasponu od drevne srednjovekovne duhovne muzike do narodnih melodija i igara, ali i oni koji stvaraju inspirisani srpskim muzičkim nasleđem.

Planirano je da Festival od 2012. godine postane međunarodni i da paralelno sa očuvanjem muzičkog nasleđa, prepoznaje važnost očuvanja prirodne sredine.