sreda 20. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Dodik i Kusturica polažu kamen-temeljac za Andrićgrad

Dodik i Kusturica polažu kamen-temeljac za Andrićgrad

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski režiser Emir Kusturica u Višegradu, na prostoru gde se gradi "Andrićgrad", postavili kamen-temeljac za budući grad u kamenu.

Dodik i Kusturica su pored kamena-temeljca postavili i bocu maslinovog ulja sa unutra ispisanom porukom -"Ljeta Gospodnjeg 2011, Milorad Dodik i Emir Kusturica" - koja će se nalaziti na mestu, gde će se graditi pozorište, bioskop i zgrada administrativnog centra Andrićgrada.

Početak radova na izgradnji grada u kamenu je svečano ozvaničen 28. juna. Teren, gde se gradi grad u kamenu, prethodnih dana je raščišćen i sada bi trebalo da bude izliven temelj.

Izgradnja Andrićgrada se realizuje prema ideji proslavljenog reditelja Emira Kusturice i to na ušću reke Rzave u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed paše Sokolovića. Grad će se graditi u tri etape, a planirano je da bude završen 2014. godine.

"Andrićgrad" prostiraće se na površini od 17.000 kvadrata. U njemu će biti locirane zgrade gradske skupštine, pozorišta, muzeja, biblioteke, spomen-kuća nobelovca Ive Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli, zanatske radnje, dućani...

Gradiće se u javno-privatnom partnerstvu. Kusturica će biti najveći finansijski nosilac projekta, a deo novca obezbediće Vlada RS, dok je opština Višegrad obezbedila lokaciju i infrastrukturu.

Izgradnja "Andrićgrada" koštaće između 10 i 15 miliona evra.