četvrtak 20. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Mirjana Urošević dobila "Žensko pero"

Mirjana Urošević dobila "Žensko pero"

BEOGRAD - Dobitnik književne nagrade "Žensko pero" za najbolji roman ili zbirku priča objavljenu u 2009. godini koju već deseti put dodeljuje list "Bazar" je Mirjana Urošević za roman "Park Karmen Mahado", koji je objavila izdavačka kuća "Aleksandrija".
U saopštenju žirija za dodelu te nagrade se navodi da su na konkurs za priznanje "Žensko pero" pristigle 54 knjige, koje su odgovarale propozicijama.
Žiri koji je odlučivao o nagradi radio je u sastavu Madlena Cepter (počasni predsednik), Neda Todorović (predsednik), Ljiljana Jovanović, Radovan Popović, Rajko Lukač i Nenad Šaponja.

Za proteklih deset godina na konkurs za nagradu "Žensko pero" stiglo je oko 700 knjiga, a nagrađene knjige su potvrdu svoga kvaliteta dobile visokim tiražima, odličnim ocenama kritike, ali i time što su prevedene na više svetskih jezika.
U saopštenju se dodaje da je nagrada "Žensko pero" zauzela značajno mesto među priznanjima koja se u Srbiji dodeljuju za književno stvaralaštvo.

Nagrada se sastoji od povelje, novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i zlatnog nalivpera ručne izrade koje dodeljuje Fond "Madlena i Filip Cepter".
Nagrada "Žensko pero" će biti uručena laureatkinji Mirjani Urošević 1. juna na svečanosti u Muzeju Cepter, u ulici Kneza Mihaila u Beogradu.