nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > „Pare, pare, pare... volim da me kvare“

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO U GLASU JAVNOSTI: KULTURNA POLITIKA U SRBIJI (8)

„Pare, pare, pare... volim da me kvare“

Piše: Dragana Kanjevac

Finalni čin ispunjenja svih ženskih snova zvani Svadba, ako su akteri poznate ličnosti, prerasta u veliku temu ženskih medija, naročito tabloida, svetih knjiga tranzicije.
„Kad je izvadio prsten, ja sam prekrila lice rukama i postidela sam se“, ispoveda se Poznata TV žena, kao da slepom čoveku prepričava holivudski film ili svoju omiljenu telenovelu. Dalje u tekstu ona iznosi i viziju svog psihofizičkog stanja na dan svadbe: „Na venčanju ću plakati, ali neću biti nervozna jer je sve unapred osmišljeno.“

Šta reći, osim da je sve, zaista, unapred osmišljeno...
Profesionalno organizovana venčanja pravi su hit, a pitanja ima pregršt: za koju se haljinu opredelila mlada, gde je kupljena venčanica i koliko je koštala, od kog su materijala pozivnice, ko je pozvan, a naročito ko nije; ko je pozvan, a nije došao; izbor kumova je priča za sebe. Pažljivo se posmatra šta o njoj misle NJegovi, kako se slažu sa NJenima, ko se više otvorio, a ko se pravi lud... Pa onda NJena mama izjavi kako nije tačno da NJegovi nisu prihvatili njenu ćerku, pošto je svekrva poklonila snajki ćebence, da se ogreje, i od svih poklona, mlada se najviše obradovala dotičnom ćebencetu.

Koga bi ova pričica mogla da interesuje? Potencijalno, sve nas - pošto nas je kuća koja je darovala ćebence častila nemalim uticajem na srpski biznis i politiku.

Godine nulte donele su bračnu sreću i prvim zvaničnim sponzorušama: udale su se Modelsice! Članice grupe „Models“, od kojih su se neke i javno hvalile da su ustanovile s‚m fenomen sponzoruše, „a da su sve ostale samo bleda kopija“, dokazale su da se isplatilo sve ono đuskanje u kupaćim kostimima - jedna od njih udala se za ruskog milionera! Za sve one koje žele isto, evo prve strofe nepravedno zaboravljenog hita Modelsica, koji se očigledno pokazao kao veoma uspešna mantra:

„Pare, pare, pare, volim samo pare, /pare, pare, pare, volim da me kvare /Pare, pare, pare, važno da su pare, /mojoj duši napaćenoj samo pare fale.“
Kada kermes prođe, vreme je i za Razvod, koji na skali marketinških poteza estradnih žena nosi isto poena koliko i sama Svadba. Tada na red dolaze „pouzdani izvori“ koji će nam otkriti šta se dešavalo, ko je koga prevario, ko je kome dolazio u noćne posete... Razvod se više ne smatra mrljom na karijeri javnih žena, naprotiv. Veština da se udaju za „punišića“ i uspešno se razvedu diže rejting na lestvici tabloidne elite, valjda srazmerno skoku računa u banci.

Da li nas to tabloidi obaveštavaju da je na ceni samostalna žena? Ne, naravno. Može ona da bude Ne Znam Ko, ali to šta je ona i dalje je određeno njenim mužem, dečkom, tatom, dedom, ljubavnikom ili šefom. Tako mu je to.

Godine nulte i savremena tehnologija donele su novu voajersku zabavu - kućni seks-video sa estradnim ženama u glavnoj ulozi. Ako bi se za Paris Hilton i Pamelu Anderson moglo reći da je u pitanju marketinški potez, na mačo Balkanu to nije tako jednostavno. Severina se na kraju i nije baš usrećila čitavim slučajem. Zar baš Seve Nacionale, odevena u šahovnicu, koja peva „tebi sam verna ko opatica, ko svaka druga Hrvatica“, a ovamo bludniči i snima se, pa još sa oženjenim čovekom?! Moglo se to i očekivati od jedne Srpkinje...

Suzana Nacionale je bolje prošla iz dva razloga: prvo, radila je one stvari sa svojim čovekom, kajala se i plakala je - a i „naša“ je, brate...
Skandali u isto vreme ruše i regenerišu sistem u okviru kojeg su nastali. Čitave mreže motiva i interesa izlaze na videlo u formi takozvanog „prljavog veša“. Retko se ko podseća prvog domaćeg tranzicionog političkog seks skandala. Malena stranka DOS-a bila je poprište obelodanjivanja seksualne ucene šefa stranke u pravcu atraktivne portparolke. Dotična je izašla pred javnost, obnevidela od plakanja, ocinkarila pohotnog šefa, izbacila ga iz stranke i kasnije postala potpredsednica. Šta se, u stvari desilo?

Verzija 1: Konačno se našla jedna koja će da stane na put ponižavanju žena na radnom mestu, svakodnevnoj pojavi o kojoj se ne govori i koja se kod nas i ne smatra nekim prekršajem;
Verzija 2: Devojka ubila dve muve jednim udarcem - eliminisala je šefa i pojačala svoj politički uticaj;
Verzija 3: Sve je to namešteno nesretnom generalu, kakav seks skandal, sve je to politički, a i ta žena, pitanje je da li ga je izazivala, i sa kim se sve ona dogovarala...
I, eto pregršt tabloidne građe.
Svađe i prepucavanja su, takođe, vrlo bitna infuzija za opstanak i samoregeneraciju tabloida i tabloidne elite. Na svađama estradnih koleginica ne štedi se prostor - „pucaju“ se fotografije preko cele strane, sa vrištećim naslovima o tome koja je „kompleksašica“, a koja „paćenica“ ili „mišica“.

Kad to vidi sedamnaestogodišnja ćerka one naše profesorke što nema ni za izbeljivač, jedino što će da primeti je kako se plavuša strava zeza i ima strava majicu, i mobilni, i naočare,... i sve ono što bi i ona da ima, samo da keva nije pukla za keš!
Vlasnica prosečne plate u Srbiji mora da sedi kod kuće - porodični izlazak u kafanu, na primer, danas je rezervisan za višu srednju klasu. Posete i izlasci prijateljima su se redukovali već tokom devedesetih, jer jedino ako se zaista ne pomerate, nećete potrošiti novac koji vam treba za račune.

Otupela žena srpske tranzicije laka je meta blještavog fotošop univerzuma. Ako uveče uspe budna da dočeka taj nestvarni trenutak tišine kad ukućani spavaju, pred njom je, konačno, vreme koje može da potroši samo na sebe. I šta će drugo, onako nikakva, nego da se uhvati za daljinski upravljač, iskoristi svojih dvadeset minuta i preseli u bolji svet.