nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura - ukratko...

Kultura - ukratko...

„MUZEJ U SENCI“ U NOVOM SADU
NOVI SAD - Muzej savremene umetnosti Vojvodine predstavlja projekat Slavka Timotijevića „Muzej u senci „. Izložba je otvorena 14. oktobra, a traje do 27. oktobra 2008. godine. Na izložbi će biti predstavljeni radovi preko 100 domaćih i inostranih umetnika među kojima su Marina Abramović, Raša Todosijević, Srđan Đile Marković, Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Džozef Bojs, Franko B, Kavelini...
Predstavljanjem „Muzeja u senci“ želi da se ukaže na sve one periferne inicijative unutar sistema umetnosti koje u vreme tranzicije iz drugog ugla sagledavaju aktuelnu scenu, istoriju umetnosti, muzejski i umetnički sistem. U isto vreme, ova izložba ukazuje na drastični nedostatak muzejskih institucija u Srbiji u odnosu na druge institucije kulture, recimo pozorišta kao i preistorijski koncept zavičajniih muzeja. Generalno ova izložba ukazuje na potrebu rekonstrukcije muzejskog sistema kod nas.
Kustos izložbe, Slavko Timotijević, zamislio je postavku kao skup nekoliko izložbenih celina koje su sastavljene po logici tematskih sličnosti. Tako se jedna izložba bavi novcem, druga prisustvom klavira, treća stripom i tako dalje.
Ove celine su okupljene oko centralne izložbe naslovljene „Tokovi“ čime se zapravo problematizuje pitanje i karakter glavnog toka umetnosti. Bez ikakvih eufemizama, ova izložba tvrdi da je glavni tok savremene scene nastao na osnovama konceptualne umetnosti kao glavnog toka umetnosti a ne konceptualne umetnosti kao alternative u odnosu na socmodernistički glavni tok, iako upravo ova mala razlika izaziva još uvek glavne nesporazume.

IVAN RADOVIĆ U  VALJEVSKOM MUZEJU
VALJEVO - U valjevskom Narodnom muzeju otvorena je izložba slikara Ivana Radovića „Od apstrakcije do predela čulnosti“, čime je započeta realizacija projekta „Muzej u pokretu“ beogradskog Muzeja savremene umetnosti. Izložena su 43 dela iz svih faza Radovićevog razvoja, a cilj projekta „Muzej u pokretu“ je da u vreme rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, tokom 2008. i 2009, gradovima u Srbiji predstavi deo svojih zbirki. Autor izložbe koja će biti otvorena do 10. novembra i koordinator projekta „Muzej u pokretu“ je viši kustos Muzeja savremene umetnosti Žana Gvozdenović. Narodni muzej u Valjevu prvi će u Srbiji predstaviti tu značajnu izložbu, koju će tokom 2009. preuzeti Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Zamak kulture Kulturnog centra u Vrnjačkoj Banji. Ivan Radović (Vršac 1894 - Beograd 1973.) bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i obeležio je deo predratne slikarske epohe. Slikarstvo je učio u Budimpešti, na Umetničkoj akademiji, bavio se pedagoškim radom, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
Glavna tema Radovićevog slikarstva je vojvođansko selo, sa prepoznatljivom atmosferom optimizma, humanosti i čulnosti, u spontanoj, sudbinskoj ljubavi prema rodnom kraju.

SPOMEN-PLOČA KONJOVIĆU
BEOGRAD - Spomen-ploča Petru Konjoviću (1883-1970) biće svečano otkrivena 23. oktobra na zgradi u Resavskoj 32, u kojoj je 30 godina živeo i radio ovaj čuveni srpski kompozitor. Spomen-ploča rad je vajara Gradimira Rajkovića, a svečano će je otkriti kompozitor Milan Mihajlović, najavljeno je iz Udruženja kompozitora Srbije.
Svečanom otkrivanju spomen-ploče Konjoviću prisustvovaće i predstavnici Skupštine grada Beograda, koja je i omogućila realizaciju te ideje.
Prisutnima će se obratiti i istoričarka umetnosti Emilija Kosanović, koja živi na trećem spratu te zgrade, na kojem je živeo i Konjović. UKS je godinama radilo na postavljanju spomen-ploče Konjoviću. Za to su se zalagale i ranije predsednice Marija Kovač i Ivana Stefanović i sadašnja predsednica UKS Ivana Trišić.
Kejv uruČuje Tarnerovu nagradu
LONDON - Australijski roker Nik Kejv objaviće 1. decembra ime laureata prestižne Tarnerove nagrade, prenosi Beta. Pevač će predati nagradu na ceremoniji koja će biti održana u londonskoj galeriji Tejt Britanija. Ovogodišnji pretendenti na nagradu u oblasti savremene umetnosti su Goška Macuga, Runa Islam, Keti Vilks i Mark Lekej. Kejv će tako krenuti stopama Madone, koja je nagradu uručila dobitniku 2001. godine.

„KORACI“  NA SAJMU KNJIGA
KRAGUJEVAC - Mlada izdavačka kuća iz Kragujevca „Koraci“, predstaviće se na Sajmu knjiga u hali 14 sa svojim izdanjima iz oblasti beletristike, monografskih publikacija i časopisa. Među njima su drugo kolo sabranih dela Vidosava Stevanovića, zatim „Lako pero Radoja Domanovića“, zbornik radova povodom 100 godina od smrti ovog pisca, zbirka priča „So zemlje“ o propadanju srpskog sela, autora Rodoljuba Stepanovića, kao i knjiga Veroljuba Trifunovića „Građenje Kragujevca u Kneževini i Kraljevini Srbiji“. U drugom kolu Stevanovićevih sabranih dela nalaze se njegovi rani radovi. Ovaj priznati pisac nedavno je podneo tužbu protiv biznismena Dušana Stupara zbog njegove tvrdnje da su Stevanoviću za humoresku „Vojko i Savle“, objavljenu u Politici, kao neku satisfakciju dali NIN - ovu nagradu. Vidosavov pravni zastupnik Rodoljub Stepanović, advokat iz Beograda, predao je dve tužbe protiv Stupara - privatnu krivičnu tužbu Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, a Drugom opštinskom sudu u Beogradu parničnu tužbu, za nadoknadu moralne štete.