nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Enciklopedija srpskog naroda

ZAVOD ZA UDŽBENIKE NA PREDSTOJEĆEM SAJMU KNJIGA PREDSTAVLJA OKO STO NOVIH NASLOVA

Enciklopedija srpskog naroda

Sudeći po broju ali i odabiru naslova koje je Zavod za udžbenike objavio između dva sajma knjiga, ovaj izdavač je u potpunosti opravdao status, kao i nagradu „Izdavač godine“, koju je ova kuća zasluženo dobila na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu. Pored obimne udžbeničke produkcije, ova izdavačka kuća je objavila oko sto naslova iz različitih oblasti. Najveći izdavački poduhvat ove kuće predstavlja „Enciklopedija srpskog naroda“, u čijem stvaranju je učestvovalo 292 autora, koji su obezbedili osam hiljada pojmova na 1.278 strana, sa dve hiljade ilustrovanih priloga. Posle enciklopedije „Školsko sveznanje“, Zavod je ove godine čitaocima ponudio jednotomnu nacionalnu enciklopediju koja delimično popunjava prazninu na tom polju srpske kulture.

Na Sajmu knjiga na štandu ovog izdavača biće predstavljen jedan od najznačajnijih poduhvata na polju heraldike kod nas, delo“Heraldika i Srbi“, autora Dragomira M. Acovića. Zavod za udžbenike dao je značajan doprinos razvoju srpske istoriografije svojim bibliotekama u kojima se objavljuju različita istoriografska dela. Ove godine, u bibliotekama „Jazon“, „Biografije“, „Dva stoleća“, „Istorija“, „Herodotove zavrzlame“, objavljeno je petnaest novih naslova sa najnovijim dostignućima iz oblasti istorijske nauke domaćih autora, kao i nekoliko prevoda značajnijih dela iz oblasti svetske istoriografije, gde se izdvaja kapitalno delo engleskih istoričara Bjurija i Meigsa „Istorija Grčke“, u dva toma. Po prvi put na ovogodišnjem Sajmu knjiga biće predstavljena nova edicija ovog izdavača pod nazivom „Kulturni obrazac“, koja se bavi kulturnim, sociološkim i etnološkim identitetom srpskog naroda. Prve dve knjige u ovoj biblioteci su etnopsihološka studija“Prkos i inat“, autora Bojana Jovanovića, i „Kulturni rat u Srbiji“, iz pera Slobodana Antonića. U okviru biblioteke „Psihologija za radoznale“ na Sajmu će po prvi put biti predstavljena tri naslova, a kapitalnim delom iz oblasti muzikologije „Istorija srpske muzike“, autora Mirjane Veselinović-Hofman, obuhvaćen je razvoj srpske muzike od njenog nastanka do danas. Nastavljeno je objavljivanje novih tomova u sabranim izabranim delima: peti i šesti tom sabranih dela Sime Matavulja, sedmi tom izabranih dela LJubomira Tadića i osmi tom izabranih dela Milutina Milankovića.

Oko dvadeset novih naslova posebnih izdanja Zavoda obuhvata različite oblasti nauke, književnu teoriju, filozofiju, sociologiju, psihologiju, medicinu, arhitekturu. U okviru dečjih biblioteka namenjenih najmlađima i predškolskom uzrastu objavljeno je dvadeset novih naslova. Poznati i provereni autori dečje literature, u saradnji sa izuzetnim ilustratorima i dizajnerima, deci su namenili slikovnice i knjige iz biblioteka „Vrtirep“, „Šareni sneg“,“Moja priča“,“Zlatokrila“, „Knjiga i po“. Na štandu Zavoda ove godine naći će se i drugo izdanje japansko-srpskog rečnika, a pred izlaskom iz štampe je i prevod kratke istorije Japana, ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu.