petak 26. jul 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Grafike Veljka Mihajlovića u Jagodini

Grafike Veljka Mihajlovića u Jagodini

JAGODINA - U Galeriji Centra za kulturu u Jagodini, otvorena je izložba grafika i listova ploča otisnutih u dubokoj štampi Veljka Mihajlovića, pod nazivom "Konstantin" koja će trajati i narednog meseca.

 

Izložba se sastoji se od 80 grafika i to je 180. samostalna izložba Mihajlovića, izjavila je likovni urednik Centra za kulturu Marija Vulić. "Konstantin" je naziv ciklusa grafika Mihajlovića, umetnika koji je veliki deo svog umetničkog angažmana posvetio obilascima i boravcima u crkvama i manastirima, od Albanije, Rumunije, Hilandara, Makedonije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Srbije... napisala je u katalogu za izložbu Tatjana Milosavljević.

 

Reč je o manastirima i crkvama Boćani, Krušedol, Smederevo, Blagoveštenje. Rudničko,Borač, Drača, Vraćevšnica, Žiča, Poganovo, Pećka patrijaršija, Sentandreja, Gračanica, Sveti

Nikola, Ohrid, Dečani, Sveti Naum, Arilje, Sopoćani, Gornja Kamenica, Blagoveštneje kablarsko, Kalenić, Sveti Trifun Kotor, ali i Vatikan - Rafaelova soba, Konstantinov slavoluk Rim, Areco-Pjetro de la Frančeska - Legenda o časnom krstu i carica Jelena, objašnjava Milosavljević.

 

Izložba ja upriličena povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

 

"Odabrani radovi su primeri iz srpskog likovnog nasleđa u rasponui 1.300 do sredine 18. veka i svedoče o živom sećanju na cara Svetog Konstantina, njegovu majku i obretanje Časnog krsta", napisala je Svetlana Pejić. "Iz kolopeta drugih zidnih slika ovi temu je izdvojio, u grafičke listove pretočio i zlatastim iskričenjem naglasio slikar Mihajlović", ističe Pejić.