subota 19. maj 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Niš ekspres" najbolji na festivalu Joakim Vujić

"Niš ekspres" najbolji na festivalu Joakim Vujić

PIROT - Predstava "Niš ekspres" Narodnog pozorišta iz Niša dobila je, odlukom stručnog žirija, nagradu za najbolju predstavu na 48. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Pirotu koji se završava večeras uručivanjem nagrada.

Nagrada za režiju pripala je Kokanu Mladenoviću za predstavu "Iza rešetaka" Kruševačkog pozorišta.

Nagrada za scenografiju dodeljena je Nikiti Milivojeviću za predstavu "Đavolijada" Šabačkog pozorišta, dok je nagrada za kostim pripala Jeleni Stokući za predstavu "Đavolijada" Šabačkog pozorišta.

Stručni žiri je dodelio nagradu za originalnu muziku Dragoslavu Tanaskoviću za predstavu "Noć u kafani Titanik", u izvođenju glumaca Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Dodeljene su i četiri glumačke nagrade. One su pripale Bojanu Veljoviću, za ulogu upravnika zatvora u predstavi "Iza rešetaka" Kruševačkog pozorišta i Maji Vukojević Cvetković za ulogu Hasanaginice u predstavi "Niš ekspres" Narodnog pozorišta Niš.

Priznanja za glumu dobile su i Dragana Vranjanac Ljubojević, za ulogu Vendle / Gđe Bergman u predstavi "Buđenje proleća" Narodnog pozorišta Užice i Dragana Jovanović, za ulogu Velike iz predstave "Transilvanija" Pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

Odlukom žirija nagrada za mladu glumicu otišla je Tijani Karaičić za ulogu Vendle / Gđe Bergman u predstavi "Buđenje proleća" Narodnog pozorišta Užice.

Žiri je Specijalnu nagradu dodelio predstavi "Zla žena" Narodnog pozorišta iz Pirota za kolektivnu igru i angažovan, žanrovski čist pristup rodno senzitivnim problemima.

U žiriju su bili glumica Jasmina Avramović, dramaturg Svetislav Jovanov i rediteljka Jelena Bogavac, predsednica žirija.

Većinom glasova osmočlanog žirija Okruglog stola kritike, za najbolju predstavu je proglašen komad "Zla žena" pirotskog Pozorišta. U čast nagrađenih, glumci Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja izvešće večeras komad Slavomira Mrožeka "Policajci", u režiji Nebojše Dugalića.