subota 19. maj 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Muzej savremene umetnosti otvoren od juna

Muzej savremene umetnosti otvoren od juna

BEOGRAD - Muzej savremene umetnosti na Ušću biće, makar delimično, otvoren za javnost od kraja juna "neizložbom" na kojoj zajednički rade muzejski kustosi i tim umetnika, izjavila je direktorka MSU Branislava Anđelković.

"Muzej na Ušću predugo stoji zatvoren i mnogo je već investirano u njega i moramo da zaštitimo tu investiciju, jer nismo dovoljno bogati da pustimo da ono šta smo investirali sada propadne", rekla je Anđelkovićeva.

Ona je dodala da je zbog toga MSU odlučio da, i pored manjka sredstava, "udahne poljubac života" i počne aktivnosti na Ušću kako bi privukli pažnju javnosti i na taj način izvršili pritisak na donosioce odluka.

Prema njenim rečima, za potunu rekonstrukciju zgrade MSU potrebno je šest miliona evra. Do sada je manje-više završena prva faza rekonstrukcije, odnosno depoi i radionice stručnih službi i krov. Za drugu fazu, koja podrazumeva unutrašnje instalacije, fasadu i spoljašnje uređenje muzeja, potreban je novac koji, u ovom trenutku, deluje nedostižno.

Anđelkovićeva je rekla da je za ovu godinu za održavanje objekata MSU - uključjući i zgradu Legata Čolakovića na Dedinju koja je gotovo u potpunosti završena - izdvojeno 24 miliona dinara.

"Jedan deo smo utrošili na završetak Legata Čolakovića, a ostatak od 18 miliona dinara, što je 'kap u moru', biće iskorišćeno da se pokrije deo troškova i krene sa vraćanjem slika i umetnina na Ušće kao i na povratku dela osoblja", rekla je ona.

Krajem juna biće otvoreni neki od prostori muzeja na Ušću timskim projektom koji Anđelkovićeva naziva "neizložba", odnosno umetničke intervencije u samom prostoru muzeja.

"Ima mnogo mladih umetnika kojima muzej nedostaje ne samo kao mesto za izlaganje, već i simbolična tačka u radu svakog umetnika. U junu ćemo načiniti prve korake u vraćanju posetilaca na Ušće", rekla je ona."Nije normalno živeti u zemlji bez muzeja", dodala je Anđelkovićeva.

"Ovo pitanje se ne može još dugo odlagati. Uskoro ćemo imati novu vladu i mislim da pitanje rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti nije pitanje Ministarstva kulture, već vlade Srbije.Ta vrsta odluke mora na taj način da se donosi, jer ovo nije investiranje u programe, manifestacije, nešto na godišnjem nivou, već se radi o kontinuitetu, o identitetu ovog naroda", rekla je Anđelkovićeva.

Ona je zapitala da li sada, kada je Srbija dobila kandidaturu za pridruživanje EU, iko sme da se pojavi u Briselu i kaže da dva ključna muzeja u ovom trenutku ne rade.

Kada je reč o budućim planovima MSU, Anđelkovićeva je navela da će tokom leta u Legatu Čolakovića biti dva meseca otvorena izložba "Građanski modernizam i popularna kultura u periodu 1918 -1941" koja će biti atraktivna za sve goste Beograda.

"Zgrada na Ušću 2015. godine slavi 50 godina od otvaranja i potrudićemo se da to obeležimo na dostojan način i da se potpuno vratimo i zasvetlimo na Ušću u svakom pogledu", rekla je Anđelkovićeva.