ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Vida Ognjenović ponovo predsednik PEN-a

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA SRPSKOG OGRANKA MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE

Vida Ognjenović ponovo predsednik PEN-a

BEOGRAD - Književnica i rediteljka Vida Ognjenović ponovo je izabrana za predsednika Srpskog PEN centra, dok su potpredsednici te organizacije Zoran Paunović i Mihajlo Pantić.
Na redovnoj Izbornoj skupštini Srpskog PEN centra za sekretara organizacije izabrana je Neda Nikolić-Bobić, a usvojen je i novi statut o radu te strukovne organizacije, usaglašen s novim Zakonom o udruženjima građana, navodi se u saopštenju.
Novi upravni odbor Srpskog PEN centra čine: Mihajlo Pantić, Arpad Vicko, Neda Nikolić-Bobić, Vladislav Bajac, Vida Ognjenović, Gojko Božović, Vladimir Kopicl, Laslo Blašković, Jovica Aćin, Zoran Paunović, Goran Petrović, Vladimir Pištalo i Velimir Kostov.
Skupština je jednoglasno usvojila odluku da se nagrada za prevođenje dela srpske književnosti dodeli Gagi Rosić, koja je do sada prevela knjige niza značajnih srpskih pisaca na grčki jezik.
Nagrada će dobitnici biti svečano uručena 28. maja u okviru 35. beogradskih prevodilačkih susreta.
Za nove članove Srpskog PEN centra izabrani su: Vladimir Pištalo, Miodrag Raičević, Marija Šimoković, Mladen Vesković i Nikola Vujčić.
Kao najznačajnija obaveza novog Upravnog odbora najavljena je organizacija Svetskog kongresa međunarodnog PEN-a od 10. do 18. septembra 2011. godine u Beogradu.
Na sednici je bilo reči i o održavanju Regionalne konferencije početkom novembra pod nazivom "Memoari - fikcija ili činjenice", kao i o organizaciji predstavljanja Srbije kao počasnog gosta na Sajmu knjiga u Lajpcigu 2011. Učesnici skupštine govorili su i o organizaciji Svetskog kongresa međunarodnog PEN-a od 10. do 18. septembra 2011. godine u Beogradu, kao i pripremi knjige "Kratka istorija srpske književnosti" na engleskom jeziku.