ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Uskoro otvaranje prve romske biblioteke u Srbiji

Uskoro otvaranje prve romske biblioteke u Srbiji

NOVI SAD - U novosadskom prigradskom naselju Šangaj uskoro će biti otvorena prva romska biblioteka u Srbiji, koja će nositi ime pesnika i velikog borca za emancipaciju Roma Trifuna Dimića (1956-2001), izjavio je direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić.
Otvaranje prve "uslovno rečeno romske biblioteke, jer su te javne ustanove otvorene i usmerene prema svim građanima", predviđeno je za kraj ovog ili početak idućeg meseca, napomenuo je Kojić, ističući da je to za biblioteku ključni događaj u ovoj godini.
Pripreme su trajale više od godinu dana, a veliku pomoć u ostvarivanju tog kulturnog poduhvata pružili su Fond za otvoreno društvo u Beogradu, Narodna biblioteka Srbije, pokrajinska kancelarija za inkluziju Roma i Matica romska.

Kojić je dodao da je Mesna zajednica "Šangaj", u kojoj je i romska zajednica deo populacije, obezbedila veoma odgovarajući prostor od oko 100 kvadratnih metara, koji je u međuvremenu adaptiran i opremljen tako da će to biti "naš najlepši bibliotečki ogranak".
Buduća biblioteka "Trifun Dimić" imaće na početku oko 3.000 knjiga, od kojih je dobar deo na romskom jeziku, kazao je Kojić, napominjući da je od takvih izdanja nabavljeno sve što je bilo moguće, zahvaljujući pomoći mnogih ustanova, institucija i pojedinaca.
U biblioteci će raditi dve Romkinje, koje su taj posao dobile preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, prema vrlo strogim kriterijumima, od kojih je jedan bio i da dobro znaju romski jezik.