ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Otvorena izložba "Šetnja kroz antički Singidunum"

Otvorena izložba "Šetnja kroz antički Singidunum"

BEOGRAD - Izložba "Šetnja kroz antički Singidunum", koja promoviše program organizovanih šetnji s vodičima kroz srpsku prestonicu, otvorena je danas u Turističko-informativnom centru Beograda.
Na izložbi koja je otvorena u okviru manifestacije "Dani Beograda" predstavljene su najznačajnije tačke antičkog Singidunuma, na osnovu istorijskih dokumenata, ali i na osnovu umetničke pretpostavke, rekla je na svečanosti direktorka Turističke organizacije Beograda (TOB) Jasna Dimitrijević.
U realizaciji izložbe, kao i u osmišljavanju turističke ture kroz antički Singidunum, pomoć autorima pružili su Muzej grada Beograda, Narodni muzej, Biblioteka grada Beograda, Beogradska tvrđava i Zavod za zaštitu spomenika Beograda.
Autorka izložbe i celog koncepta Vesna Aleksić rekla je da će šetnje u pratnji turističkih vodiča kroz antički Singidunum, koje traju 120 minuta, biti organizovane svake nedelje od 11 časova, a počinjaće od Trga Republike.
Državni sekretar Ministarstva za regionalni razvoj i turizam Goran Petković rekao je da "Šetnja kroz antički Singidunum" predstavlja "sjajan pogled na ono što se u Beogradu svakodnevno viđa, ali se, uprkos tome, često ne primećuje".
Današnji Beograd počiva na ostacima nekada moćnog antičkog grada Singidunuma koji su Rimljani počeli da grade u 1. veku naše ere.
Antičkih spomenika je malo, a oni koji nisu uništeni leže ispod sadašnjeg grada. Ispod sadašnjih pločnika Trga Republike do Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan nalaze se rimske lampe, keramičke posude, ostaci vodovoda, rovovi, peći, rimski grobovi, trase bedema, ognjišta.
Prilikom izgradnje savremenih objekata, često se nailazi na ostatke nepokretnih i pokretnih arheoloških nalaza. Da bi se sačuvali od uništenja i predstavili javnosti, neki delovi centra Beograda stavljeni su pod zaštitu kao arheološko nalazište Antički Singidunum.

Ključne reči: