ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Na Kosmetu predstavljena monografija Svetska baština-Srbija

Na Kosmetu predstavljena monografija Svetska baština-Srbija

LEPOSAVIĆ - U Centru za kulturu u Leposaviću na Kosovu i Metohiji, ministar kulture Nebojša Bradić predstavio je sinoć monografiju "Svetska baština-Srbija" i otvorio izložbu posvećenu toj publikaciji, čime se Srbija pridružila onima koji su obeležili dan spomenika kulturne baštine Uneska.

Promovišući monografiju, koja na reprezentativan način u slici i reci predstavlja naše spomenike kulture koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, Bradić je rekao da njeno objavljivanje upravo doprinosi zaštiti našeg kulturnog nasleđa.

"Kulturnu baštinu treba da štitimo, predstavljamo i otkrivamo prvo nama samima, pa onda i svetu. Baština je veliki resurs. Svedoči o identitetu, a na Kosovu i Metohiji uz to predstavlja i faktor povratka i opstanika našeg naroda", rekao je ministar kulture.

On je ukazao i na praktičan cilj kulturne baštine, koja može da bude bitan faktor kulturnog turizma i privrednog razvoja uopšte.
Bradić je podsetio da je monografija do sada objavljena na engleskom, nemačkom, kineskom jeziku i da se spremaju prevodi na francuski, ruski, italijanski...

Monografija je već predstavljena u Lajpcigu, Pekingu, Šangaju, naveo je Bradić, ističuci da Srbija ima još spomenika kulture koji zavređuju pažnju svetske javnosti, poput smederevske tvrđave, koja je građena u isto vreme kada i čuveni Zabranjeni grad u Pekingu.

U prisustvu zvanica, među kojima je bio i vladika lipljanski Teodosije, predsednik komisije za spomenike od izuzetnog značaja Marko Popović ukazao je na posebnost svakog od spomenika na Kosovu i Metohiji, koji su zavredeli da se nađu na Uneskovoj listi svetske baštine.

Posebno je naveo dalje korake na njihovom očuvanju, ističuci da su pojedini, poput crkve Bogorodice Ljeviške, tokom vekova više puta bili razarani pa opet podizani.

Tako će biti i sada, posle poslednjeg pogroma, rekao je Popović i istakao da pre svega moramo sačuvati da naša baština na Kosmetu služi svojoj nameni - očuvanju duhovnosti.

Direktorka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika Vera Pavlović-Lončarski posebno je ukazala da moramo da se potrudimo da naše spomenike na Kosovu i Metohiji, koji su upisani kao ugrožena svetska baština, skinemo sa te liste.

Goste je pozdravio direktor Centra za kuluturu u Leposaviću Gojko Milivojević, koji je govorio o značaju očuvanja baštine za buduće generacije.
Na listi svetske kulturne baštine nalaze se Studenica od 1986, Stari Ras sa Sopoćanima od 1979, četiri spomenika na Kosovu i Metohiji - manastir Visoki Dečani koji je upisan 2004, a od 2006 su mu kao ugrožena kulturna baština pridruženi i manastiri Pećka Patrijarsija i Gračanica i crkva Bogorodica Ljeviška.

Gamzigrad, odnosno Romulijana, jedini je od naših arheoloških lokaliteta na Uneskoovoj listi i upisan je 2007.godine.
Lista svetske baštine sadrži 890 lokaliteta kulturnog i prirednog bogatstva.

Po predstavljanju monografije i otvaranju izložbe, nacionalni ansambl "Kolo" održao je kraći koncert, izvodeći pesme sa Kosova i Metohije.