ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > I izložba "Pavarotiju u čast" u Palati Italija

UZ KONCERT U ČAST TENORA BIĆE IZLOŽENA I KOLEKCIJA LIČNIH PREDMETA I FOTOGRAFIJA

I izložba "Pavarotiju u čast" u Palati Italija

BEOGRAD - Povodom koncerata operskih arija, na kojima će u čast Lučana Pavarotija (1935-2007) u Madlenijanumu 21. i 22. aprila nastupiti učenici koji su bili uz maestra poslednjih godina njegovog života, sutra uveče u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu biće otvorena izložba "Pavarotiju u čast".
Izložbu će otvoriti ambasador Italije Armando Varikjo, supruga slavnog tenora predsednica Fondacije Pavaroti Nikoleta Mantovani, osnivač Madlenijanuma Madlena Cepter i u ime sponzora manifestacije predsednik Izvršnog odbora Uni kredit banke Klaus Priveršek.
Pored koncerata u čast Pavarotija, koji je u Beogradu imao prvi javni nastup van Italije, u našem gradu u Palati Italije biće otvorena izložba ličnih predmeta Pavarotija, fotografije iz profesionalnog i privatnog života slavnog tenora, video zapisi njegovih nastupa, scenski kostimi iz operskih rola, notni rukopisi, kao i neke od mnogobrojnih nagrada koje su mu uručene širom sveta. Izložba će biti postavljena do 30. aprila.
Kako je najavio Madlenijanum, koncert "Sećanje na maestra Lučana Pavarotija", bio je zakazan za 18. novembar prošle godine, ali je odložen zbog tada aktuelne epidemije gripa.
Na gala koncertu 21. i 22. aprila u zemunskoj Operi i Teatru Madlenijanum nastupiće učenici slavnog tenora, popularno nazvani "Pavarotijeve bebe", nekada mladi daroviti i nepoznati pevači, danas operske zvezde: soprani Simona Todaro, Antonela Teljafilo i Frančeska Kapeleti, bariton Luiđi Čirilo, bas Frančesko Elero Dartenja i tenor Domeniko Teljafilo.
Gosti iz Italije nastupiće uz orkestar Madlenijanum, solista na flauti biće Andrea Grimineli, a dirigovaće Đuzepe Akvaviva. Na programu su arije i dueti iz popularnih opera Đoakina Rosinija, Gaetana Donicetija, Đakoma Pučinija, Đuzepea Verdija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Franca Lehara i drugih kompozitora.