ponedeljak 19. mart 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Milena Dravić otvara Dane komedije

Milena Dravić otvara Dane komedije

JAGODINA - U Jagodini u utorak 20. marta počeće festival "Dani komedije" koji će otvoriti glumica Milena Dravić, ovogodišnja dobitnica najvećeg priznanja festivala-nagrade za životno delo "Zlatni ćuran", kada će joj i biti uručena nagrada.

Posle svečanog otvaranja prvu takmičarsku predstavu "Svojta" po tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Nikole Zavišića izvešće glumci pozorišta "Boško Buha" iz Beograda.

Drugog dana na repertoaru je predstava "Sedam i po" po tekstu Miroslava Momčilovića i režiji Darijana Mihajlovića. Predstava je urađena u koprodukciji Ateljea 212, Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta Banja Luka.

Narednog dana je Nušićeva "Ožalošćena porodica" u režiji Andraša Urbana i izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša. Četvrtu takmičarsku predstavu "Kumovi" po tekstu i u režiji Dušana Kovačević izvešće glumci Zvezdara teatra iz Beograda.

Glumci Narodnog pozorišta iz Subotice odigraće, petog festivalskog dana, "Komediju zabune" po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Milana Neškovića.

Pretposlednja predstava je "Urnebesna tragedija" u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Maje Grgić.

Poslednja takmičarska predstava biće "Dobri ujkica" po tekstu Alana Ejkborna, u režiji Stefana Sablića i izvođenju članova Ustanove kulture "Vuk Karadžić" iz Beograda.

Poslednjeg dana 41. festivala, 27. marta, u čast nagrađenih, glumci pozorišta "Slavija" iz Beograda odigraće "Dogodine u isto vreme" Bernarda Slejda, a u režiji Božidara Đurovića. Tog dana svečano će biti dodeljene nagrade.

Žiri ovogodišnjih "Dana komedije", u sastavu reditelj Jug Radivojević, i glumci Dara Džokić i Dragiša Milojković, odlučivaće o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu "Mija Aleksić", a najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji pripašće statueta Ćuran. Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju.

Statueta "Jovanča Micić" biće dodeljena najsmešnijoj predstavi po oceni publike.

Selektorka Ana Tasić je rekla, obrazlažući ovogodišnji izbor predstava, da kao i nekoliko prethodnih godina, u predstavama preovlađuje crni humor, apsurd i tragikomedija.

"Predstave su različite tematski i stilski, ali ih objedinjuje to što su vrlo aktuelne i prepoznaju bitnost savremenog življenja. Ni na jedan način ne pokušavaju da izbegnu trenutan život u Srbiji, već se direktno suočavaju. Naravno u okvirima komedije", kazala je selektorka.

U okviru pratećeg programa biće promovisama knjiga "Nušić i Jagodina" Ninoslava Stanojlovića, i održana istoimena izložba fotografija i dokumenata, zatim će biti odigrano nekoliko dečijih predstava, a biće predstavljeni i portreti glumaca.