Glas Javnosti

Saveti iz Kine za lečenje ekcema? Dete završilo u bolnici jer ga je dermatolog lečio filadendronom

Društvo
Autor: Glas javnosti

On je istakao da ne bi imao problem sa ovim načinom lečenja da doktor nije završio isti fakultet kao i on

Dermatovenerolog Jovan Lalošević pokrenuo je ozbiljnu raspravu objavivši na društvenoj mreži X da je navodno eminentni pedijatar dete od ekcema lečio filadendronom, pa je došlo dotle da je ono moralo da legne u bolnicu.

- Evo nisam pametan, danas dolazi dete na prijem sa generalizovanim ekcemom koji se prethodno lečio kod eminentnog pedijatra (po nekima), savetima da se iz Kine nabave ekstrakti tradicionalnih biljaka (filadendron itd…), napisao je dr Lalošević.

On je istakao da ne bi imao problem sa ovim načinom lečenja da doktor nije završio isti fakultet kao i on.


-Da je završio alternativnu medicinu i roditelji da se obrate za savet/pomoć takvom tipu lečenja, ja ne bih imao ništa da kažem-jer su tako oni izabrali… dodao je dr Lalošević.

On je istakao u prepisci sa pratiocima da je dotlo došlo da je dete moralo da bude primljeno u bolnicu.

Iako je bilo onih koji su osudili ovakav način lečenja biljkama, neki su istakli i iz ličnog iskustva da lečenje ekcema kortikosteroidima takođe nije uspešno, ili daje kratkotrajne rezultate, a masovno se primenjuje.

-Bilo koje hronično oboljenje iz spektra atopije se leči samo u akutizaciji kortikosteroidima. Ukoliko su recidivi česti vi morate da imate lokalnu ili sistemsku terapiju koja je bezbedna na duže staze za razliku od kortiko. Za teške forme ovde se daju sistemski imunomodulatori, a novine su biološka terapija i JAK inhibitori… poručio je dr Lalošević.

Na komentare da ni savremeni lekovi nisu svemoćni i da tu nema izlečenja ni regularnom terapijom, dr Lalošević je odgovorio: Nema tu izlečenja, nego držanjem pod kontrolom bolesti medikamentima koji ne štete pacijentu. Jeste li čuli nekog da se “izlečio” od hipertenzije… upitao je.


Koliko je filadendron opasan

O tome koliko je filadendron zapravo opasan, svedoči i savet dr Marije Marković, specijaliste socijalne medicine iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za „Zdravlje vodič“ koja je istakla da neke ukrasne biljke ne bi trebalo držati u stanu gde ima male dece pošto su otrovne.

Na spisku nepoželjnog cveća su: fikus, difenbahija, filadendron, rododendron, dracena, oleandar, narcis, hrizantema, ciklama, klinija i mnoge druge. Biljke su pravi mamac za decu koja vole da ih dodiruju, čupkaju, grickaju, što može dovesti do alergija, osipa, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje, i čak ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život deteta.

-Ako dete dotakne biljku fikusa, može da dobije iritaciju na koži, i da oseti peckanje i svrab. Međutim, ako proguta deo lista fikusa, osetiće peckanje u grlu i osetiće da otežano diše! Kod difenbahija i filadendrona, čestih u našim domovima,  trebalo bi znati da je cela biljka otrovna i ukoliko dospe do usta izazivaće oticanje jezika i smetnje u govoru, rekla je dr Marija Marković.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR