četvrtak 18. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Božić uručio Vukove nagrade

Božić uručio Vukove nagrade

BEOGRAD - Vukove nagrade za 2009. godinu, koje za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (KPZS), uručene su danas u Svečanoj sali Skupštine Beograda.
Vukove nagrade za 2009. godinu uručene su Ansamblu "Renesans", glumcu Radošu Bajiću, istoričaru Žarku Dimiću, organizatorima manifestacije Dragačevski sabor trubača, književnicima Ljubiši Đidiću, Draganu Lakićeviću i LJiljani Habjanović Đurović, vajarki Olgi Jevrić, naučniku Nenadu LJubinkoviću i rektoru univerziteta Megatrend Adamu Saviću.

Predsednik Kulturno prosvetne zajednice Srbije LJubivoje Ršumović rekao je da KPZS postoji već pola veka sa ciljem da proizvodi i neguje srpsko kulturno blago.
Prema njegovim rečima, Vukova nagrada sjaji imenom Vuka Stefanovića Karadžića, ali i imenima dosadašnjih dobitnika među kojima su i Ivo Andrić i Desanka Maksimović.
- Uz pomoć Ministarstva kulture Srbije, ova nagrada poslednje tri godine postaje sve značajnija, i može da se poredi sa nekim od najuglednijig svetskih priznanja - rekao je Ršumović.

Rasova diploma

Vukove nagrade se sastoje od diplome, koja je rad akademskog slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića i novčanog iznosa.
Žiri za dodelu Vukovih nagrada činili su i slikar Momčilo Antonović, glumica Rada Đuričin, književnici Dobrica Erić, Dragan Mraović i Ratko Popović, teatrolog Miroslav Radonjić i profesor Darko Tanasković.


Nagrade je uručio predsednik žirija koji je odlučivao o priznanjima kompozitor Svetislav Božić, a u ime nagrađenih prisutnima se obratio književnik Dragan Lakićević.
Lakićević je rekao da je Vukova nagrada posebna jer se dodeljuje sledbenicima Vukovog duha u kulturnim oblastima u kojima se ogleda Vukov rad.
Prema njegovim rečima, dobitnici nagrade su posebno zahvalni srpskom narodu, od koga je Vuk zapisivao, kao i roditeljima, nastavnicima, školi, državi i svima koji su Vukovo delo čuvali od zaborava.