sreda 17. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Srbija na Sajmu knjiga u Beču

Srbija na Sajmu knjiga u Beču

BEOGRAD - Srbija će učestvovati na Sajmu knjiga u Beču, koji počinje sutra. Naša zemlja će austrijskoj publici predstaviti stvaralaštvo desetak savremenih srpskih pisaca.

- Jedan od književnih programa pripremljen za austrijske čitaoce je "Književna šetnja Bečom", koji obuhvata obilaske mesta opisanih u delima srpskih pisaca Srđana V. Tešina, Dragana Velikića i Barbi Marković, uz bečke studente slavistike kao vodiče - rekao je agenciji Beta savetnik u Ministarstvu kulture Srbije Mladen Vesković.

Učesnici u tom programu biće u prilici da u formi mp3 snimaka čuju i odlomke iz proznih dela autora u kojima se opisuju pojedini delovi Beča.

Tokom Sajma knjiga, na više lokacija u Beču, biće održana i javna čitanja, u kojima će učestvovati Srđan Valjarević, Dragana Mladenović i drugi pisci, a najavljena je i radionica za prevodioce i izdavače o prevođenju srpske književnosti.

Na toj radionici, koja se organizuje u saradnji s nemačkom fondacijom "Traduki", biće predstavljen i konkurs za prevođenje dela srpskih pisaca na strane jezike koji svake godine raspisuje Ministarstvo kulture Srbije.

Za 20. novembar najavljena je tribina na Institutu za slavistiku Univerziteta u Beču, na kojoj će biti predstavljeni srpski autori, kao i programska podrška Ministarstva kulture prevođenju njihovih dela.

Tema te tribine biće "Prevoditi i razumeti srpsku književnost između teorije i prakse".

Međunarodni sajam knjiga u Beču, koji se ove godine održava po treći put, predstavlja najveću manifestaciju posvećenu knjizi u Austriji. Sajam ove godine prvi put prati i književni festival "Nedelja čitanja".

Više od 300 pisaca učestvovaće u 196 književnih programa za odrasle i nekoliko programa za najmlađe čitaoce. Pod kupolama bečkog sajma nova izdanja predstaviće oko 250 izdavača.