sreda 17. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Predstavi "Brat" nagrada za inkluziju

Predstavi "Brat" nagrada za inkluziju

BEOGRAD - Predstava "Brat", u koprodukciji smederevskog Centra za kulturu i italijanskog Teatra Koreja iz Leća, dobila je međunarodnu pozorišnu nagradu "Tereza Pomodoro" za inkluziju, saopštio je Centar za kulturu Smederevo.

Ova predstava, u koju su uključeni pripadnici romske zajednice, kako je navedeno u saopštenju, je jedan od mogućih vidova saradnje između pripadnika različitih nacionalnosti, odnosno model kako kulturna razmena i interakcija mogu da dovedu do stvaranja umetničkog dela.

Predstava, rađena po Džon Gejevoj "Prosjačkoj operi", u režiji Salvatorea Tramaćerea, nastala je iz projekta "Nomad scene", čiji je cilj senzibilizacija javnosti i naglašavanje potrebe za jačom saradnjom kulturnih institucija i civilnog društva.

Međunarodna pozorišna nagrada za inkluziju, ustanovljena od strane Asocijacije NO'HMA i grada Milana, ove godine se dodeljuje po drugi put pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova i uz podršku predsednika Republike Italije.

Odluku je doneo međunarodni stručni žiri koji su činili predsednik Livija Pomodoro i članovi žirija: Eugenio Barba, Lav Dodin, Džonatan Mils, Luka Ronconi, Luis Paskval i Piter Štajna.

Projekat se realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture Srbije, Grada Smedereva, Teatra "Publiko Puljeze" i regiona Pulja iz Italije, a nagrada će biti uručena 18. novembra u Teatru NO'HMA u Milanu.