sreda 17. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Međunarodna tribina kompozitora počinje 19. novembra

Međunarodna tribina kompozitora počinje 19. novembra

BEOGRAD - Ovogodišnja 19. međunarodna tribina kompozitora održaće se od 19. do 23. novembra pod motom Muzika i pozorište, najavio je izvršni producent festivala Jugokoncert.

Tribina se svečano otvara u petak u Bitef teatru programom pod nazivom "Kejdžov muzički cirkus - Kuća puna muzike", projektom čiji su idejni tvorci naša pijanistkinja Nada Kolundžija i američki reditelj Skot Filding.

Projekat je inspirisan muzikom kultnog američkog kompozitora Džona Kejdža i njegovim pristupom komponovanju, teatru, pogledima na umetnost i odnosom prema životu. Pored Kolundžije projekat izvode sopran Katarina Jovanović, glumac Svetozar Cvetković koji će tumačiti lik Kejdža, 16 muzičara, 8 glumaca i 2 igrača.

Prema rečima selektora Tribine, kompozitora Ivana Brkljačića, ovogodišnja Međunarodna tribina kompozitora svojim sadržajem nudi prostor na kojem Tribina do sada nikada nije bila.

- Na devet muzičkih događaja imaćemo priliku da istovremeno provirimo iza zavese pozorišne scene i da otvorimo vrata koncertnog podijuma. U njihovom međusobnom dodiru susrešćemo se sa instrumentalnim teatrom klasika 20. veka, Kejdža, Kagela, Beria, Adamsa, Apergisa, a sa druge strane saznaćemo kakvi sve elementi teatra obogaćuju muziku koja nastaje u trenutku koji upravo živimo, i to u velikoj meri kod domaćih kompozitora - rekao je Brkljačić.

On je dodao da je ovogodišnja Tribina više nego prethodne skoncentrisana na autora i na samo novo delo, a da na međunarodni karakter festivala, u velikoj meri utiču inostrani ansambli i umetnici.