sreda 17. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložba o Romima u "Ateljeu 212"

Izložba o Romima u "Ateljeu 212"

BEOGRAD - Izložba eksponata iz Muzeja romske kulture pod nazivom "Materijalna kultura Roma u Srbiji" biće otvorena večeras u gornjem foajeu pozorišta "Atelje 212".

Informativna služba Muzeja romske kulture najavila je da će u okviru otvaranja izložbe biti dodeljena priznanja ličnostima i institucijama zaslužnim za afirmaciju romske kulture, među kojima su Usnija Redžepova, Bata Kanda, Nataša Tasić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas na čiju inicijativu je organizovana izložba.

U saopštenju se navodi da je gradonačelnik inicirao da se eksponati iz Muzeja romske kulture izlažu i na drugim mestima osim u Muzeju, kako bi se što veći broj posetilaca upoznao sa kulturom ovoga naroda.

Na izložbi čiji je autor Dragoljub Acković, biće predstavljeni predmeti koji svedoče o materijalnoj kulturi Roma na teritoriji Srbije, poput alata, raznih upotrebnih predmeta i nošnji iz muzejske i privatnih kolekcija.

Izložba je organizovana uz podršku Ministarstva kulture Srbije, a pod pokroviteljstvom Skupštine Beograda.

Na otvaranju izložbe biće dodeljena priznanja ličnostima i ustanovama zaslužnim za afirmaciju romske kulture, među kojima su Usnija Redžepova, Bata Kanda, Nataša Tasić, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

U Muzeju romske kulture u Beogradu, koji se nalazi u Ruzveltovoj ulici broj 43, istovremeno traje istoimena stalna postavka koja je otvorena 21. oktobra.