subota 17. septembar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Bitov: PEN kongres je jak kao Olimpijske igre

Bitov: PEN kongres je jak kao Olimpijske igre

BEOGRAD - Ruski književnik Andrej Bitov ističe da je za Srbiju velika privilegija što je domaćin 77. kongresa Međunarodnog PEN centra.

''Kada u jednoj zemlji imate PEN kongres, to je, u stvari, kao da imate Olimpijske igre'', rekao je Tanjugu Bitov.

''Velika je privilegija što se ovaj kongres održava u vašoj zemlji i to je veoma važno za sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i za Srbiju'', dodao je on.

Srpski PEN je, prvi put, domaćin Svetskog kongresa Međunarodnog PEN centra koji se u Beogradu održava od 12. do 18. septembra pod sloganom ''Literatura - jezik sveta''.

Izdavačka kuća "Arhipelag" nedavno je objavila Bitovljev kratki roman "Čovek u pejzažu".

Birov je naveo da mu je drago što vidi svoja dela prevedena na srpski i da je roman ''Čovek u pejzažu'' dosta zanimljiv za mlade ljude.

''Uvek sam pisao na način na koji pišem i sada bez ikakve ideologije i bez pritiska. Ja sam umetnik koji je zainteresovan za ljudsko biće i ništa drugo'', objasnio je Bitov.

Junaci romana neprestano čeznu za prostorima i pejzažima u viđenim i doživljenim slikama. On u svom romanu govori o pejzažu slika koje su već viđene i o prostoru ljudskog života.

Bitov je jedan od najprevođenijih savremenih ruskih pisaca, autor je slavnog romana ''Puškinski dom'' koji je preveden na većinu evropskih jezika, a u Francuskoj je svojevremeno dobio Nagradu za najbolju stranu knjigu godine.

Bio je među osnivačima Ruskog PEN centra 1988. godine, čiji je predsednik od 1991. godine. Počasni je član Ruske akademije umetnosti.