nedelja 17. jun 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Književniku Milanu Todorovu nagrada "Tipar"

Književniku Milanu Todorovu nagrada "Tipar"

Žiri, na čijem čelu je bio Aleksandar Baljak iz Beograda, naveo je u obrazloženju da su sve priče u nagrađenoj knjizi "zrele, dorađene i u kvalitativnom smislu ujednačene"

BEOGRAD - Književnik iz Novog Sada Milan Todorov dobitnik je priznanja "Tipar" za najbolju satiričnu knjigu objavljenu u 2011. godini na području bivše Jugoslavije, saopštio je Beogradski aforističarski krug.

Todorov je nagrađen na 26. Danima humora i satire "Vuko Bezarević", održanim u Pljevljima, za knjigu satiričnih priča pod naslovom "Bezbroj naših života", u izdanju Beogradskog aforističarskog kruga. Nagrada sa sastoji iz plakete i novčanog iznosa od 800 evra.

Žiri, na čijem čelu je bio Aleksandar Baljak iz Beograda, naveo je u obrazloženju da su sve priče u nagrađenoj knjizi "zrele, dorađene i u kvalitativnom smislu ujednačene".

"Pisane su živo, pitko, slikovito, savremeno, komunikativno i jezički bogato", istaknuto je u saopštenju žirija u kojem su bili i Veljko Rajković iz Podgorice i Zoran Raonić iz Pljevalja.

Nagradu "Vuko Bezarević" za najbolju satiričnu priču na konkursu manifestacije Dani humora i satire dobila je Ljiljana Bralović iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca, za priču "Lajem, ne prestajem".

Odluku je doneo tročlani žiri u kome su bili Aleksandar Čotrić iz Beograda (predsednik), Dejan Miličić iz Pljevalja i Sabahudin Hadžialić iz Sarajeva, a laureatu su pripali plaketa i 400 evra.

"Kroz priču na mikro planu, iz vizure starije žene, koja sama živi u kući na selu, govori se o opštim pitanjima otuđenja, usamljenosti, teškog života, osiromašenja sela, odlaska ljudi u gradove, gubitnika tranzicije, izbornih manipulacija, ucenjivanja nemoćnih, kupovine glasova i davanja lažnih obećanja", istaknuto je, između ostalog, u odluci žirija.

Na konkurs je pristiglo 128 priča, autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske.

Žiri za dodelu nagrada 19. Konkursa za karikaturu "Risto Pejatović", koji su činili predsednik Milanko Kaličanin iz Kraljeva i članovi Jelena Lazarević i Željko Čabarkapa iz Pljevalja pregledao je 124 rada 51 autora i odlučio da "Gran pri" Dana humora i satire dobije karikaturista Darko Drljević iz Kolašina.

Dve specijalne nagrade ravnopravno su dodeljene Muhamedu Đerleku iz Novog Pazara i Jakši Vlahoviću iz Beograda.

Dobitniku "Gran prija" uručena je plaketa i 550 evra, a laureatima specijalnih nagrada plakete i po 165 evra.

Pred više stotina posetilaca, na završnoj večeri humora i satire, održanoj sinoć u Domu vojske u Pljevljima, učestvovali su satiričari iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.