subota 17. mart 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Strip Alekse Gajića u Francuskom institutu

Strip Alekse Gajića u Francuskom institutu

BEOGRAD - Izložba strip crtača Alekse Gajića "Epski heroji i grad budućnosti" biće otvorena u Francuskom institutu u ponedeljak, 19. marta, najavili su organizatori.

Gajić je autor prvog srpskog dugometražnog animiranog filma "Edit i ja", u Francuskoj je objavio strip serijale "Bič božji" i "Drako", a nekoliko albuma objavljeno mu je i u Srbiji.

Na izložbi u Francuskom institutu biće predstavljen izbor originalnih strip tabli koje će pored proslavljenih strip heroja prikazati i umetnikov pogled na grad i njegov razvoj.

Posetioci će moći da vide Gajićevu viziju futurističkog Beograda, ilustrovanu strip tablama, stori-bordove (story board) iz njegovog animiranog filma, kao i radove specijalno priređene za tu izložbu.

Aleksa Gajić je rođen u Beogradu 1974. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u klasi Rastka Ćirića, a radi za francuske izdavačke kuće od 2000. godine.

Izložba Gajićevih crteža biće priređena kao deo manifestacije "Mart, mesec frankofonije" koja se tradicionalno organizuje u zemljama okupljenim u frankofonoj organizaciji. Međunarodna organizacija frankofonije ima 75 članica, a Srbija je 2006. dobila status posmatrača.