subota 17. mart 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Stefanovski: Gitarske fanove čeka uzbudljiv koncert

Stefanovski: Gitarske fanove čeka uzbudljiv koncert

BEOGRAD - Trio svetski priznatih majstora gitare "Kings of Strings", u sastavu Tomi Emanuel, Vlatko Stefanovski i Štokelo Rozenberg, održaće u subotu uveče 17. marta u Centru Sava prvi od dva koncerta na 13. Gitar art festivalu.

Domaćoj publici najomiljeniji član virtuoznog tria "Kings of Strings" Stefanovski izjavio je da koncertom u Beogradu trio, okupljen na inicijativu direktora Gitar art festivala Boška Radojkovića, započinje veliku turneju.

Legendarni gitarista iz Makedonije, sinonim za gitaru na Balkanu, Stefanovski, koji je obišao nekadašnju Jugoslaviju i svet sa kultnom grupom "Leb i sol", kazao je da je velika razlika između ovog koncerta i grupe "Leb i sol", jer je koncert "kraljeva žice" akustički, dok je "Leb i sol" uglavnom bio električni bend.

"Mi smo svirali fjužn muziku, oslanjajući se na tradicionalnu makedonsku i balkansku muziku, tada smo bili elektrik, bili smo glasniji i to je sasvim druga postava i druga priča, ovo sada je druženje trojice gitarista koji dolaze sa sasvim različitih strana gitara", ispričao je Stefanovski.

On je dodao da koliko su različiti, toliko su i slični. Emanuel sa njegovim bluz, pop, rok i džez manirom i "finger tehnikom", Stokelo dolazi iz Holandije sa njegovim nasleđem muzike Đanga Rajnharta, džipsi džez manira, to je muzika laka za slušanje ali prilično teška za sviranje, ocenio je Stefanovski.

"Naravno, tu sam i ja, dolazim iz Makedonije, sa Balkana, probaću da pokažem svoj stil i da njih malo "navučem" na moj teren, radi se o finoj razmeni energije, iskustva, žanrova, stilova i tehnike sviranja gitare, mislim da će biti uzbudljivo za sve gitarske fanove i ne samo za njih da vide ovaj neobični koncert, prvi uopšte ovog tria koji je poslednjih meseci u medijima nazvan "kraljevi žica".

Stefanovski je kazao da je to malo ambiciozno, ali dodao: "Zašto da ne, posle toliko godina putovanja i svirki po svetu, možda smo i zaslužili da budemo malo "kraljevska porodica"".

"Nadam se da smo zaslužili epitet kraljevski i da ćemo to opravdati na prvom koncertu velike turneje", kazao je Stefanovski.

On je najavio da će na koncertu tria biti autorske muzike, klasike, rokenrola, džeza, pop muzike, svetske muzičke baštine, čak i popularne literature odsvirane na drugačiji način.

Poznat među kolegama kao veoma emotivan, iskren i predan umetnik, Stefanovski od turneje očekuje, "pre svega, uzbudljive koncerte, uzbudljivo sviranje, zabavno putovanje, lepo druženje na sceni i van scene".