sreda 17. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Rekvijem" u BDP-u

VEČERAS PREMIJERA DRAME HANOHA LEVINA

"Rekvijem" u BDP-u

BEOGRAD- U Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) večeras će premijerno biti izvedena drama čuvenog izraelskog autora Hanoha Levina "Rekvijem - Negde između Pariza i Šangaja", u režiji Milice Kralj.
To je prvo izvođenje ovog komada u našem regionu, a ovom predstavom BDP se uključuje u proslavu 150 godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova, jer je tekst zasnovan na tri priče slavnog ruskog pisca - "Rotšildova violina", "Tuga" i "Željna sna".

U velikom ansamblu igraju Petar Kralj (na fotografiji), Jadranka Selec, Aleksandar Alač, Sandra Bugarski, Nataša Marković, Srđan Dedić, Lako Nikolić, Milena Pavlović i drugi glumci BDP-a, uz studente Akademije umetnosti.

Levin (1943-1999), jedan od najistaknutijih izraelskih umetnika, bio je dramski autor i reditelj, pisac priča, pesama i knjiga za decu koje su ušle u lektiru. Njegovo delo je objavljeno u 17 tomova i prevedeno na 20 jezika.

"Rekvijem", svojevrsnu istinitu bajku za odrasle o tuzi i prolaznosti, ali i o radosti života, napisao je posle saznanja da je teško bolestan, a sam je i režirao predstavu. Premijera je bila u martu 1999. u Kameri teatru u Tel Avivu, izvedena je više od 400 puta, obišla svet i pobrala mnoge nagrade.
Dramu je na engleski prevela Mirjam Šlezinger, a zatim na srpski rediteljka Kralj.