sreda 17. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Pikasov portret na aukciji

DOBROTVORNA ORGANIZACIJA KOMPOZITORA ENDRUA LOJDA VEBERA PRODAJE ČUVENU SLIKU

Pikasov portret na aukciji

LONDON - Aukcijska kuća Kristi (Christie's) ponudila je na prodaju slavni portret Pabla Pikasa (Picasso) koji je bio predmet spora oko vlasništva.

Po mišljenju stručnjaka, portret Anhela Fernandesa de Sota, poznat i kao "Čovek koji pije apsint" (na fotografiji), mogao bi da dostigne cenu između 30 i 40 miliona funti na aukciji 23. juna u Londonu.
To platno povučeno je sa aukcije u Njujorku 2006, pošto je legalnost prodaje osporio naslednik bankara koji je bio njegov vlasnik 1930-ih, uz obrazloženje da je njegov predak bio primoran da ga proda zbog zastrašivanja nacista.

Kristi je saopštio da je slučaj rešen "sporazumom" strana u sporu.
Sliku iz 1903, iz Pikasovog plavog perioda, prodaje dobrotvorna organizacija kompozitora Endrua Lojda Vebera (Andrew Lloyd Weber), a prihod je namenjen promociji umetnosti.
Sa druge strane, još jedno delo slavnog umetnika predmet je spora ovih dana.

Naime, slika "Gernika" koju potražuju i madridski muzej Prado i Baskija, ostaće u muzeju Kraljica Sofija u Madridu, ponovili su i uprava muzeja i predstavnici vlade u Madridu.
Reč je o "najvažnijem" i "centralnom" eksponatu zbirke savremene umetnosti muzeja Kraljica Sofija, a zbog "veoma delikatnog" stanja u kojem se nalazi, isključeno je bilo kakvo izmeštanje platna, navodi su u saopštenju uprave muzeja.

Pikaso je "Gerniku" naslikao 1937. u Parizu, u znak protesta zbog toga što je nacistička avijacija te godine bombardovala baskijsko selo tog imena.