sreda 17. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Ivanjicki, Dučić i Barili među voštanim figurama

JAGODINSKI MUZEJ USKORO DOBIJA NOVE STANARE

Ivanjicki, Dučić i Barili među voštanim figurama

JAGODINA - Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji, trebalo bi uskoro da postane bogatiji za još, najmanje 13 figura, među kojima Olje Ivanjicki, Jovana Dučića, Dragoljuba - Draže Mihailovića, ali i pevača Zdravka Čolića i Svetlane Ražnatović.

Upravni odbor te ustanove u odluci, koju je usvojila i Gradska skupština Jagodine, navodi da su, u okviru investicionog plana za ovu godinu, autori već formirali ponudu za figure Milene Pavlović Barili, Olje Ivanjicki, Nadežde Petrović, Paje Jovanovića, vojvode Živojina Mišića, Mihajlovića, Dučića i za pevače Čolića, Toše Proeskog, Ražnatovićeve.

Planirano je da muzej bude bogatiji i za figure sportista Novaka Đokovića i Ane Ivanović...
"Svaka figura u proseku košta oko 400.000 dinara", a Muzej će vršiti i otkup upotrebnih predmeta iz života ili perioda rada ličnosti da bi se upotpunila prezentacija vezana za figuru.

Muzej voštanih figura u Jagodini osnovan je 29. aprila 2008. godine. Sadrži preko 30 figura iz političkog, istorijskog i kulturnog života Srba, među kojima su i figure patrijarha Pavla, Vuka Karadžića, Krađorđa, Njegoša, Desanke Maksimović, Tita, Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice...

Od 210.000 turista koji su lane posetili Jagodinu, polovina je posetila muzej, koji je samo od ulaznica zaradio 5.664.500 dinara a od prodaje suvenira 642.250 dinara.