sreda 17. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Filmski program "Meseca Frankofonije"

DESET FILMOVA NOVIJE PRODUKCIJE OD 18. DO 21. MARTA U DOMU OMLADINE

Filmski program "Meseca Frankofonije"

BEOGRAD - Filmski program u okviru manifestacije "Mesec Frankofonije", koja je u toku, biće održan od 18. do 21. marta u Domu omladine Beograda sa deset dugometražnih filmova novije produkcije.

Međunarodna organizacija Frankofonije okuplja 56 zemalja kao punopravne članice, tri pridružena člana i 14 zemalja posmatrača, među kojima je Srbija. Niz programa koji se organizuju tokom marta u celoj Srbiji imaju za cilj da podsete na postojeće veze zemalja Frankofonije i razviju nove oblike saradnje.
Na Filmskom festivalu Frankofonije u Domu omladine biće prikazani filmovi iz Francuske, Belgije, Švajcarske, Tunisa, Kanade, Alžira i Srbije.

Akcenat je stavljen na teme koje analizariju sukobe tradicije i modernog, urbanog i ruralnog, kao i pitanja identiteta i tolerancije.
Program je realizovan u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, Ministarstvom kulture Srbije i ambasadama zemalja iz kojih dolaze filmovi.

Reviju će otvoriti francuski film "Mali Jerusalim" (La Petite Jerusalem) (na fotografiji) u režiji Karin Albu iz 2006. godine. Prvog dana na programu su i film iz Tunisa "Dete terasa" Ferida Boughedira i alžirsko-francuska koprodukcija "Bled number one" u režiji Rabaha Ameur-Zaimekea.

Za 19. mart najavljeni su višestruko nagrađivani kanadski film iz prošle godine "Ubio sam majku" mladog autora Ksavijera Dolana, švajcarski "Povratak u Goreju" Pjer-Iv Borgoa i film iz Tunisa "Čovek pepela" Nurija Bouzida.

Narednog dana biće prikazani belgijska melodrama "Ribe čekići" Andrea Šandela, francuska hip-hop komedija "Susedi, susetke" Malika Šibanea i francusko-srpska koprodukcija "Ordinary people" reditelja Vladimira Perišića.

Reviju u nedelju zatvara francuski mjuzikl iz 2007. godine "Ljubavne pesme" (Les Ćansons d'amour) autora Kristofa Onorea (Ćristophe Honore).
Filmovi se prikazuju u sali "Amerikana", a ulaznice koštaju sto dinara.