sreda 17. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Filip Bart na Kolarcu

DI-DŽEJ PRVI PUT SA BEOGRADSKIM FILHARMONIJSKIM ORKESTROM

Filip Bart na Kolarcu

BEOGRAD - U Velikoj sali Kolarca, u petak, prvi put u istoriji orkestra Beogradske filharmonije, solista će biti di-džej.
Dvadesetsedmogodišnji nemački di-džej Filip Bart (na fotografiji), koji je prvi učinio da gramofoni dobiju status muzičkog instrumenta i počeo da svira gramofone iz nota, u svom hip-hop i pop maniru izvešće sa Filharmonijom koncert Viderunt omnes Fabrisa Bolona, koji će i dirigovati ovim koncertom. Na programu će biti i orkestarska svita Lemikainen J. Sibelijusa.

Koncert za gramofone i orkestar Fabrisa Bolona premijerno je izveo orkestar Gevandhausa u Lajpcigu pre samo tri meseca. On sadrži elemente džeza, pop-muzike, roka, repa i savremene muzike, u formi klasičnog dela. Iako se netipični instrumenti redovno koriste u klasičnim programima, gramofon kao "instrument" drugačije, pop-kulture, danas je ipak potpuno neočekivan na sceni pored simfonijskog orkestra.

Dirigentu i kompozitoru Fabrisu Bolonu, muzičkom direktoru Teatra u Frajburgu, ovo je drugi koncert sa Beogradskom filharmonijom, posle uspešnog debija sa orkestrom u prošloj sezoni.
Karte za ovaj koncert su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine, po ceni od 600, 800 i 1.000 dinara.