sreda 17. mart 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Bog je di-džej" od 18. marta

NEUOBIČAJENA PREMIJERA NA VEČERNJOJ SCENI POZORIŠTA "DUŠKO RADOVIĆ"

"Bog je di-džej" od 18. marta

Predstava je "autoironičan osvrt na opsednutost pop kulturom i svim njenim derivatima, na sve oblike medijskih manipulacija prošlošću, na zatrovanost javnog diskursa u kojem nema više mesta za privatnost", poručuju autori

BEOGRAD - Predstava "Bog je di-džej" nemačkog pisca Falka Rihtera (Richter), u režiji Miloša Lolića, biće premijerno izvedena 18. marta na Večernjoj sceni beogradskog pozorišta "Duško Radović", najavili us autori.
Direktorka "Duška Radovića" Anja Suša je istakla da "Bog je di-džej" nije uobičajena predstava njenog pozorišta na koju će dolaziti organizovano škole, već je to "ozbiljna repertoarska predstava po dobrom savremenom tekstu" za mlade od 16 i više godina.
- Mislim da ćemo staviti neku vrstu starosnog ograničenja, ne zato što je u predstavi nešto strahovito skandalozno, već ima neke nivoe teksta za koje je ipak potrebno određeno iskustvo. Mislim da su odgovarajući uzrasti završni razredi (srednje škole) i fakultet", rekla ja Suša.
Režiser Miloš Lolić istakao je da se Rihterov "brutalan tekst" nemačka reakcija na britansko "in jer fejs" (In yer face) pozorište, i na određeni način bavi se savremenom medijskom dominacijom rijaliti sadržaja.

- U Srbiji nemate nijedan sekund bez rijaliti šoua na televiziji. Ako se završi "Farma" počeće "Veliki brat". Rihterov tekst se konkretno ne bavi tim fenomenima, ali se bavi u smislu da je (medijski) prostor zagušen, rekao je Lolić.
Iz "Duška Radovića" saopšteno je da je "Bog je di-džej" "autoironičan osvrt na opsednutost pop kulturom i svim njenim derivatima, na sve oblike medijskih manipulacija prošlošću, na zatrovanost javnog diskursa u kojem nema više mesta za privatnost".
U predstavi igraju Nikola Vujović, Hristina Popović-Mijin, Sofija Ivanović, Tamara Danojlović, Nemanja Stanković, Đorđe Kosić.
Scenografkinja je Jasmina Hulbus, kostimografkinja Marija Jelesijević i koreografkinja Bojana Denić.
Pretpremijera predstave "Bog je didžej" zakazana je za 17. mart, a posle premijere 18. marta (20.00 sati), prva izvođenja slede 19. i 20. marta.