utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Premijera predstave Poslednji čovek

Premijera predstave Poslednji čovek

BEOGRAD - Predstava "Poslednji čovek na zemlji" u režiji Nikole Zavišića, premijerno će biti izvedena večeras u Bitef teatru u Beogradu.

Dramaturg na predstavi je Maja Pelević, muziku su radili Sonja Lončar i Nemanja Aćimović, koreograf je Dunja Jocić, scenograf Filip Jevtić, a igraju Anastasija Mandić, Maša Dakić, Nevena Jovanović, Nikola Vujović i Nikola Tomašević.

Reditelj Nikola Zavišić je rekao da je predstava inspirisana epizodama naučno fantastične serije "Zona sumraka" Roda Serlinga, kao i delima "Rabbits", "Lost Highnjay", "Mullholand drive", "Inland Empire" i "Tnjin Peaks" Dejvida Linča, kao i da se na nekim mestima, namerno i nedvosmisleno citiraju ta dela.

- Počeli smo od ,Zone Sumraka', zašli iza granice snova do koje nas je doveo Dejvid Linč, tamo se sreli sa Kafkom i Jungom, malo se družili sa njima, pa nastavili dalje sami, svako za sebe, ali zajedno - rekao je on.

Prema njegovim rečima, kako bi ispričali priču, u predstavi se koriste dve sigurnosne kamere koje se preko video miksete uživo kontrolisu, kao i makete i lutke, zvuk i svetlo, pokret i reč.

- Ideja nam je da se bavimo nesvesnim, iracionalnim, uzbudujućim, smešnim i strasnim slikama koje proizilaze iz svega gore navedenog, kao sakupljeno iskustvo prožeto našim ličnim zaumnim slikama i snovima - rekao je on.

Dramaturg Maja Pelević je istakla da se u predstavi, kroz neizrečeno, kroz vanvremenski prostor snova, nazire tajna koja je spojila ljude, donela na ovaj svet i koja će svakoga, u različita vremena odneti, sa njega. Komad će biti uvršten u redovan repertoar Bitef teatra.