utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Buđenje proleća" najbolja predstava na užičkom festivalu

"Buđenje proleća" najbolja predstava na užičkom festivalu

UŽICE - "Buđenje proljeća" Zagrebačkog kazališta mladih najbolja je predstava 15. Jugoslovenskog pozorišnog festivala (JPF) u Užicu, saopštio je u nedelju uveče stručni žiri.

Nagrada "ardalion" za najbolju režiju pripala je Ani Vukotić za režiju Molijerovog "Don Žuana" Crnogorskog narodnog pozorišta.

Nagradu za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Nini Violić (Fanny Gabor) u predstavi "Budenje proljeća", a za mušku Draganu Mihanoviću za rolu Don Žuana u predstavi Crnogorskog narodnog pozorišta.

Festivalsko priznanje "ardalion" za najbolju scenografiju pripalo je produkciji NUMEN za predstavu "Metamorfoze" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a za kostimografiju nagrađen je Leo Kulaš za predstavu "Don Žuan" Crnogorskog narodnog pozorišta.

Najbolju epizodnu ulogu ostvarila je Tamara Vučković u "Metamorfozama" JDP, a nagrada "Politike" "Avdo Mujčinović" pripala je Nemanji Jovanoviću (Ivan Bezdomni) u predstavi "Majstor i Margarita" Narodnog pozorišta iz Užica.

Specijalni "ardalion" za neki od elemenata predstave koji nije obuhvaćen prethodnim nagradama žiri je dodelio Borisu Liješeviću i Branku Dimitrijeviću za istraživački rad u predstavi "Čekaonica" Ateljea 212. Odluke o nagradama na 15. JPF doneo je stručni žiri kojim je predsedavao reditelj Dejan Mijač (Srbija) i u kome su bili profesor Radivoj Dinulović (Srbija), glumac i reditelj Robert Valtl (Slovenija), reditelj Martin Kočovski (Makedonija) i dramaturg Tajana Gašparović (Hrvatska).

U čast nagrađenih predstavu "Kate Kapuralica" u ponedeljak 15. novembra igraće Narodno pozorište iz Sombora kada će u Užicu biti održan ceremonijal uručenja festivalskih priznanja.