utorak 16. jul 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Sve 4 kopije Magna karte prvi put na okupu

Sve 4 kopije Magna karte prvi put na okupu

LONDON - Britanska biblioteka planira da obeleži 800. "rođendan" Magna karte libertatum, Velike povelje slobode, tako što će ujediniti četiri originalne kopije po prvi put na samo tri dana.

"Dosta kopija je napisano i poslato biskupijama širom Engleske", rekla je Klara Brej, kustos Biblioteke srednjevekovnih manuskripta. "Samo četiri su sačuvane". Dve kopije se nalaze u kolekciji Britanske biblioteke, dok je jedna u Linkoln katedrali u centralnoj Engleskoj, a druga u Solsberi katedrali u jugozapadnoj Engleskoj.

Početkom 2015. godine, četiri dokumenta biće pod lupom istraživača i 1.215 članova javnosti koji su izabrani putem konkursa.

Brejeva je istakla da istraživanje kopija može dati nove poglede na dokment, koji je kralj Džon potpisao u junu 1215. godine i koji je pisan na latinskom i na paergamentu od ovčje kože, prenosi AP.

Britanija planira da tokom cele godine (2015) proslavlja 800 godina povelje, koja je postala kamen temeljac engleske ustavnosti.

Povelju je kralj Džon izdao nakon što je izgubio rat sa pobunjenim baronima. Povelja predstavlja svojevrsni ugovor izmedu kralja i njegovih plemića u kojem su garantovana prava koja se više ne mogu ogranič vladarevom samovoljom.

Magna karta je predstavljala prvi pisani ustavni dokument u engleskoj istoriji i presedan kojim je ustanovljen princip ljudskih i građanskih prava u anglosaksonskoj pravnoj tradiciji.

Povelja je ponovo izdata nekoliko puta u 13. kao i u 17. veku, a neke od tih kopija su sačuvane. U Britaniji se čuva njih 15, jedna je izložena u australijskom parlamentu i jedna koja datira iz 1297. čuva se u Američkom nacionalnom arhivu.