petak 16. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Otkriven fosil koji povezuje čoveka s majmunom

Otkriven fosil koji povezuje čoveka s majmunom

LONDON -  Istraživači su otkrili lobanju životinje koja je živela pre 29 miliona godina i za koju veruju da bi mogla da bude zajednički predak majmuna i čovekolikog majmuna starog sveta, uključujući i ljude, preneo je Bi-Bi-Si.
To ukazuje da su se čovekoliki majmun i majmun starog sveta razišli milionima godina kasnije nego što se dosad mislilo, kažu naučnici.
Lobanju primata Saadanius hijazensis pronašla je 2009. godine u Saudijskoj Arabiji grupa istraživača sa Univerziteta Mičigen koja je svoje nalaze opisala u naučnom časopisu "Nature"
Vođa istraživačkog tima, dr Vilijam Sanders tvrdi da je reč o "izvanrednom otkriću". Lobanja dosad nepoznate vrste životinje poseduje neke osobine koje su zajedničke majmunu i čovekolikom majmunu starog sveta, ali i današnjem čoveku.
- Saadanius je najbliži grupi koja je evolucijom dovela do nas, navodi dr Sanders.
-Ukoliko bismo saznali više o vremenskom periodu i uslovima u kojima je ova životinja živela, bili bismo u stanju da otkrijemo šta je izazvalo promene koje su evolucijom dovele do pojave čovekolikih majmuna i ljudi.
Dr. Sanders smatra da bi Saadanius čak mogao da bude i zajednički predak koji povezuje čoveka sa majmunom starog sveta.
- Moguće je, međutim, da je u to doba postojao čitav niz veoma sličnih stvorenja i da je jedno od njih naš predak, kazao je on, navodeći da su za konačne zaključke potrebna dalja istraživanja.
Fosilni ostaci ukazuju da je primat bio veoma sličan modernom majmunu novog sveta, poput kapucina, ali da je bio nešto krupniji, otprilike veličine jednog gibona.
Koristio je sva četiri ekstremiteta da bi se penjao uz drveće gde je provodio veći deo dana, odmarajući se ležeći na granama.
Otkriće dr Sandersa i njegovog tima navodi na zaključak da je do razdvajanja majmuna i majmuna starog sveta došlo mnogo kasnije nego što su prethodna genetska istraživanja ukazivala, po kojima se to dogodilo pre 30-35 miliona godina.
Novo datiranje na 29 miliona godina, bolje se uklapa u očekivanja istraživača i ne predstavlja iznenađenje s paleontološke tačke gledišta.