utorak 16. april 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Operske arije za Bočelija

Operske arije za Bočelija

BEOGRAD - Solisti Opere Narodnog pozorišta održaće koncert pod nazivom "Veče operskih arija" u četvrtak, 18. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Koncert pod dirigentskom palicom gosta iz Italije Paskvala Menkize posvećen je predstojećem nastupu Andrea Bočelija u Beogradu 10.maja u Kombank areni.

Kako je najavio nacionalni teatar "Veče operskih arija" zamišljeno je kao putovanje kroz vreme tokom koga će solisti i prvaci Opere Narodnog pozorišta pevati i neke od arija koje su na Bočelijevom repertoaru.

Na koncertu će nastupiti Ljubodrag Begović, Ana Rupčić Petrović, Slavko Sekulić, Gordana Tomić, Dušan Plazinić, Nataša Jović Trivić, Miodrag D.Jovanović, Jelena Vlahović, Jasmina Trumbetaš Petrović.

Operske arije pevaće Hon Li, Nenad Jakovljević, Jadranka Jovanović, Aleksandar Stamatović, Aleksandra Angelov, Dragoljub Bajić, Suzana Šuvaković Savić, Sofija Pižurica, Dejan Maksimović, Janko Sinadinović i Vladimir Andrić.

Orkestrom Narodnog pozorišta dirigovaće italijanski dirigent zapažene karijere Menkize, trenutno angažovan kao umetnički direktor hora u oblasti Potenca, vođa hora Opštinskog teatra u Kosenci, kao muzički direktor i glavni dirigent festivala
"Opera pod nebeskim svodom" u Beču, kao i direktor dva orkestra u Lukanu, Simfonijskog i Kamernog.
Menkize je bio direktor Filharmonijskog orkestra u Potenci, a sa Kamernim orkestrom grada Lukana od 1985. godine održao je 450 nastupa u Italiji i Evropi.

Bio je jedan od dirigenata na Božićnom koncertu (2010) u sedištu italijanske vlade, kao i izvođenja u sali "Pavle VI“ u Vatikanu na Trgu sv. Petra pred papom Jovanom Pavlom II (2000), kada je dirigovao deo "Mediteranske mise u doba jubileja“ koju je sam komponovao.
U toku izuzetno bogate karijere dirigovao je orkestrima: Opere iz Trsta, Kamernim orkestrima iz Mesine i Matere, Orkestrom i horom Akademije u Tirani, orkestrom tiranske Opere, Mediteranskim orkestrom, Nacionalnim simfonijskim orkestrima Bugarske i Rumunije, Kubanskim simfonijskim orkestrom, iz Havane, Mediteranska filharmonija iz Kosence, Ukrajinskom filharmonijom, Orkestrom Ermitaža u Sankt Peterburgu.