subota 15. novembar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Traganje za istinom

BOGAT PROGRAM FESTIVALA AUTORSKOG FILMA „POGLED U SVET“

Traganje za istinom

Festival autorskog filma, 14. po redu, biće održan od 26. novembra do 3. decembra u Dvorani kulturnog centra Beograda (glavni program) i bioskopima „Balkan“, Art bioskop Muzeum, Dom kulture Studentski grad i Muzej jugoslovenske kinoteke (prateći programi) najavili su organizatori udruženje „Pogled u svet“ i distributerska kuća „Megakomfilm“.

Festival koji se od osnivanja (1994) održava pod sloganom „Pogled u svet“ insistira i dalje na „filmovima koji su različiti od onih sa redovnog bioskopskog repertoara, ne teže pukoj zabavi, već traganju za istinom i kompleksnijom slikom čoveka i sveta“.

U konkurenciji za Gran pri festivala „Aleksandar - Saša Petrović“ sa nestrpljenjem se iščekuju filmovi „Glad“ Stiva Mekvina (Zlatna kamera u Kanu), „Dom“ Ursule Meier sa Izabel Iper, „Snijeg“ Aide Begić (najbolji u programu Nedelja kritike u Kanu), islandski film „Venčanje u beloj noći“ Baltazara Kormakura, koga smo otkrili pre nekoliko godina upravo na Autorskom festivalu. Videćemo i novi film Vima Vendersa „Snimanje u Palermu“, „Papirnog vojnika“ Alekseja Germana, „Kino Lika“ Dalibora Matanića, „Moj Marlon i Brando“ Huseina Karabeja, koji će biti gost festivala. Maestralni izraelski animirani film „Valcer sa Baširom“ (van konkurencije), koji je slovio kao glavni kandidat za Zlatnu palmu - ne treba propustiti.

Povodom desetogodišnjice smrti Živojina Pavlovića biće priređena retrospektiva od 14 filmova i okrugli sto. Omaž program posvećen Andre Bazenu francuskom teoretičaru i kritičaru nosi naziv „Zabranjena montaža“. „Filmovi za nesanicu“ prikazuju izbor španskih horor filmova. Angažovano-dokumentarna sekcija i ciklus muzičko biografskih filmova (Bob Dilan, Madona, Lu Rid, Džoe Divižn) takođe se prikazuju u okviru pratećih programa.