sreda 15. oktobar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura - ukratko...

Kultura - ukratko...

NAVRŠAVA SE 19 GODINA OD SMRTI DANILA KIŠA
Pisac ogromne energije

Romansijer, esejista i prevodilac Danilo Kiš, jedan od najprevođenijih srpskih pisaca, umro je na današnji dan pre 19 godina u Parizu, gradu u kome je s prekidima živeo od 1959. godine, a po svojoj želji sahranjen je u Beogradu, po pravoslavnom obredu.

Rođen 1935. godine u Subotici, kao dete oca mađarskog Jevrejina i majke Crnogorke, Kiš je odrastao u porodici mešane vere, judeizma i pravoslavlja i mađarske i srpske kulture.
Kao pisac odbijao je svrstavanje u bilo koji kontekst, kritikovao sve vrste provincijalizama, a nacionalizam je video kao „kolektivnu paranoju“, ideologiju banalnosti, odnosno totalitarizma.

Pisac ogromne energije i erudicije, Kiš je umro samo godinu dana nakon što je 1988. godine izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.


JAPANSKA KERAMIKA U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI
VEKOVNA TRADICIJA

Izložba radova japanskih keramičara Niimija Takatošija i Itoa Hitošija biće otvorena večeras u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu. Na izložbi koja će biti otvorena do 22 oktobra biće predstavljeni radovi koje su Takatoši i Hitoši izradili tokom ovogodišnjeg simpozijuma „Svet keramike“, održanog u okviru Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu.

MEĐUČIN

BEOGRAD - U završnici 40. BEMUS-a večeras od 20 časova u Ateljeu 212 biće izveden komad „Međučin“ poznatog koreografa Jožefa Nađa, koji je i osmislio ovaj projekat.
Osim režije, Nađ će igrati u ovoj predstavi zajedno sa Peterom Gemzom, Ivanom Čavesom i Sesilom Loaje.
Komad „Međučin“ zasniva se na drevnim dalekoistočnim mudrostima, a inspiracija za ovo ostvarenje istaknutog stvaraoca modernog teatra podstaknuta je knjigom Gabora Karačonja „Komentari o Ji Đingu“.
Komad „Međučin“ biće izveden na BEMUS-u u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom.

 S. J.

PREVODIOCI

BEOGRAD - Nagrade Udruženja književnih prevodilaca Srbije za životno delo ove godine su dodeljene Miri Vuković i Jeleni Stakić, saopšteno je juče iz tog udruženja.
Odluka o ovogodišnjim laureatima doneta je jednoglasno na redovnoj skupštini Udruženja književnih prevodilaca Srbije, a priznanja će Vukovićevoj i Stakićevoj biti uručena sredinom novembra, navodi se u saopštenju.
Učesnici zasedanja izabrali su Jelenu Stakić za novog predsednika Udruženja, za potpredsednika je izabran Borivoj Gerzić, a na mestu sekretara ostala je Neda Nikolić-Bobić.

JUBILEJ
BEOGRAD - Predstava „Okamenjeni princ“ biće izvedena 50. put sutra uveče na Večernjoj sceni Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu.
„Okamenjeni princ“, u režiji Marka van der Valdena iz Danske, koji je glavne uloge poverio Ivanu Tomiću i Goranu Jevtiću, govori o ozdravljenju momka obolelog od šizofrenije i njegovom teškom povratku u realnost i zajednicu.
Predstava je premijerno izvedena 14. oktobra 2005. godine.

 M. B.