sreda 15. septembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Umrla kostimografkinja Anđelka Slijepčević

Umrla kostimografkinja Anđelka Slijepčević

BEOGRAD - U Beogradu je u nedelju u 79. godini preminula Anđelka Slijepčević, profesorka na Fakultetu za primenjenu umetnost, pozorišni i filmski kostimograf, majstor slikanog tekstila i jedan od pionira savremene mode u Jugoslaviji i Srbiji.

Posle završene Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi Pavla Vasića 1956. godine, Anđelka Slijepčević bila je na dužem studijskom putovanju u Francuskoj i Italiji, a potom je počela karijeru kao asistent kostimografa u Beogradskom dramskom pozorištu.
Od tada je neprekidno radila za mnoge modne kuće i preduzeća u gotovo svim delovima bivše Jugoslavije. Bila je rukovodilac beogradskog Centra za savremeno odevanje, jedna je od malog broja prvih studenata Akademije posle Drugog svetskog rata koji su osmislili modu na ovom prostoru, organizovali prve revije i podučavali prve manekenke.

Uradila je kostime za predstavu "Herkul i Amazonke" u Beogradskom dramskom pozorištu, "Simfonijsko kolo", "Licidarsko srce" i "Burevesnik" u Narodnom pozorištu, a posebno je kreirala slikani tekstil za pozorišne kostime za deset predstava Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212. Istovremeno je radila i filmski kostim za desetak filmova reditelja Voje Nanovića, Žorža Skrigina, Vladana Slijepčevića, Milenka Štrpca, Mila Đukanovića, Radomira Šaranovića i drugih.

Anđelka Slijepčević se strasno bavila i pedagoškim radom sa studentima i sa njene katedre je najmanje tri stotine studenata, kreatora i dizajnera steklo ozbiljno uvažavanje i slavu kod nas i u svetu. Beogradska kritika je posebno pozdravila njenu samostalnu izložbu (1980) u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu posvećenu oslikanim zavesama koje karakteriše inspiracija apstraktnim formama, ali i reminiscencijama na srpske srednjovekovne freske i stećke.
Pored samostalnih izložbi u Beogradu, Splitu i Njujorku, Slijepčevićeva je izlagala na više od dvadeset pet kolektivnih izložbi, u galerijama mnogih gradova u republikama bivše Jugoslavije, Indije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Anđelka Slijepčević je bila stalni saradnik (članci i crteži) Politike, NIN-a i drugih listova. Nagradu za životno delo je dobila 1994. godine i tom prilikom je primetila da se "izdvojila klasa bogatih čija deca nose najluksuznije modele. Njihova neumerenost je neukusna kada se ima u vidu siromaštvo većine njihovih vršnjaka".

Anđelka Slijepčević biće kremirana na Novom groblju danas, 15. septembra, u 12 sati, a opelo će biti održano u 11.30.