sreda 15. avgust 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Turski EF septet na Nišvilu

Turski EF septet na Nišvilu

BEOGRAD - Turski džez sastav "EF Septet", koga predvodi jedan od najznačajnijih turskih džez muzičara, pijanista, kompozitor i univerzitetski profesor Emin Findikolglu, nastupiće u petak, 17. avgusta, na ovogodišnjem džez festivalu "Nišvilu" u Nišu, najavili su organizatori.

Pokrovitelj nastupa turskog septeta, čija je posebnost što ritam sekciju, bubnjeve i bas, čine mlade dame, biće Kancelarija za kulturu i turizam Turske.

Bend u kome su Findikolglu i tri saksofona, pevačica i ritam sekcija, nastao je po ugledu na rane snimke Djuka Elingtona. Pored nastupa na glavnoj bini u niškoj Tvrđavi, predstaviće se publici u Nišu i dan ranije u okviru besplatnih programa na podnevnoj ceremoniji otvaranja na Matine stejdžu i na Open stejdžu u Tvrđavi.

Na ovogodišnjem Nišvilu - do 19. avgusta, na 10 bina biće održano 80 koncerata sa više od 400 izvođača.

Jedina kulturna manifestacija koja je dobitnik statue "Najbolje iz Srbije", koja je odlukom Ministarstva kulture prošle godine proglašena manifestacijom od nacionalnog značaja, osim zabavnog ima i edukativni karaktera zbog brojnih pratećih programa kao što su izložbe slika, promocije knjiga i radionice na kojima svetske zvezde drže časove studentima muzike.

Najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, koji je počeo juče besplatnim koncertima na otvorenom, na River stejdžu, amfiteatru na keju, održavaće se paralelno u pet gradova.

Džez festival će biti u znaku violine zahvaljujući legendarnom francuskom violinisti i kompozitoru Žanu Liku Pontiju, koji će sa svojim bendom zvanično otvoriti festival 16. avgusta, na galvnoj bini na niškoj Tvrđavi.

Do 19. avgusta program 29. "Nišvila" ići će paralelno na sedam bina - mejn stejdž, open stejdž, matine, midnajt džem sešn i muvi stejdž a tokom festivala paralelno će se održavati koncerti u pet gradova u Srbiji.

Gosti "Nišvila" biće jedan od najboljih svetskih big bendova, Briselski džez orkestar i solisti portugalska pevačica Marija Žoa i belgijski pevač Dejvid Links, orkestar koji je učestvovao u snimanju muzike za film nagrađen Oskarom "The Artist" predstaviće se numerama iz opere "Porgi i Bes" Džordža Geršvina.

Ljubitelje džeza na ovogodišnjem festivalu obradovaće nastup njujorškog kvinteta "Opus 5" koji okuplja najtraženije muzičare aktuelne džez scene ali i neobičan nastup članova sastava "Nema problema" iz Italije koji svoj stil baziraju na muzici Roma sa Balkana uz klezmer i "špageti džez" uticaje.

Makedonski gitarista i kompozitor Toni Kitanovski poznat po uzbudljivim fuzijama džez i vorld muzike, muzičkim eksperimentima u kojima spaja muziku istoka i zapada, nastupiće sa kubanskim perkusionistom Oskarom Salasom.

Gosti "Nišvila" biće i izraelski multiinstrumentalista Amir Gvircman, jedan od najupečatljivijih muzičara savremene džez scene, zatim rege sastav koji predvodi Ras Abraham, pevač koji je osim na rodnoj Jamajci popularan u SAD i Evropi i po ocenama kritike i publike jedan od najuzbudljivijih džez sastava britanske scene "Get The Blessing".