petak 15. jul 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Počinje jubilarni, 20. Belef

Počinje jubilarni, 20. Belef

BEOGRAD- Jubilarni, 20. Beogradski letnji festival (BELEF) počeće upetak raznovrsnim programima na nekoliko lokacija u Beogradu, uz veliki vatromet na Kalemegdanu, najavili su organizatori te manifestacije. Slogan ovogodišnjeg Belefa glasi "Audio-vizuelni 21. vek - AV 21", u skladu s programom koji je posvećen odnosu tehničko-tehnološkog razvoja, prirode i čoveka.

Belef će biti otvoren u petak uveče u 20.00 časova u Zadužbini Ilije M. Kolarca koncertom pod nazivom "Od Španije do Rusije", na kojem će nastupiti mecosopran Ana Hesler uz pratnju pijanistkinje Enrike Beraldo Kirosa iz Španije.  Po završetku koncerta na Kolarcu, na Kalemegdanu će biti priređen vatromet, a potom će na kalemegdanskoj Letnjoj sceni, u blizini Prirodnjačkog muzeja, nastupiti Rambo Amadeus.

Među raznovrsnim programima koje su organizatori pripremili za Beograđane biće ples robota, performans holandskog umetnika Ulaja, filmovi o planeti i gradu, kao i veliki 3D spektakl "Egipat u Beogradu" najavljen za 26. jul u Donjem gradu na Kalemegdanu.

Beograđani će biti u prilici da vide razne ličnosti iz egipatske istorije i najznačajnije građevine te drevne civilizacije, projekcije piramida i sfingi, koje će biti predstavljene posredstvom holograma i 3D lasera, uz prateće zvučne i svetlosne efekte.

Zvezda vizuelnog programa "Akt" biće istaknuti holandski umetnik Ulaj koji je poznat i po tome što je sarađivao s Marinom Abramović. Ulaj će u Beogradu održati umetničku radionicu, učestvovaće na okruglom stolu u Muzeju Nikole Tesle, a 27. jula će kod fontane u Knez Mihailovoj ulici izvesti performans "Voda razlivena od izvora do čoveka".

Scenski program Belefa biće posvećen književniku Karelu Čapeku koji je prvi put u svetu upotrebio reč "robot" u svom romanu "R.U.R.".

U tom programu, u Barutani će 25. jula biti predstavljena "Zvučna instalacija u četiri slike" Borisa Čakširana, dok će u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" 27. i 28. jula biti izvedeno stereoskopsko scensko delo iz Austrije "1NOUT: Versus".

Dečji program "Kik" biće sastavljen od raznih kreativnih radionica, dok će učesnici muzičkog programa "Ton" biti britanski sastav "Singing loins", Rambo Amadeus, nekadašnji pevač kraut-rok sastava "Ken" Damo Suzuki, "Neočekivana sila...", "Najt šift", "LP duo" i drugi.

Beograđanima će se predstaviti i hrvatski sastav "Bambi molesters", makedonski elektro muzičar Kiril DŽajkovski, muzičari Tav Falko i Ken Stringfelov i domaći alternativci "Blok aut".

Belef će biti zatvoren 7. avgusta koncertom slovenačke grupe "Lajbah". Karte za koncerte koštaju od 300 do 600 dinara, filmske projekcije su besplatne, kao i većina drugih programa.