četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Polanski snima film po drami Jasmine Reze "Bog masakra"

Polanski snima film po drami Jasmine Reze "Bog masakra"

PARIZ - Francuska dramska spisateljka Jasmina Reza (Yasmina) izjavila je da će Roman Polanski, kojeg je Švajcarska odbila da deportuje u SAD, početkom 2011. snimati filmsku adaptaciju njenog komada "Bog masakra".
- Naravno da sam posle ponedeljka (kad je oslobođen) razgovarala sa Romanom. On je odlično i veoma sam srećna zbog njega, izjavila je Jasmina Reza u telefonskoj izjavi Frans presu iz Venecije, gde se nalazi.
- O tome smo razgovarali još pre njegovog hapšenja. Pravi posao je počeo kad mu je određen kućni pritvor u njegovoj kući u Gštadu gde sam odlazila nekoliko puta, prezicirala je.
- Zajedno smo napisali scenario za film. Kad smo završili, angažovali smo prevodioca jer će radnja biti prebačena u SAD, preciznije Bruklin, i pošto će film biti snimljen na engleskom jeziku".
- Zajedno smo nadgledali prevod ali on je taj koji je glavni", dodala je i navela da je snimanje planirano za početak 2011. "Lokacija još nije određena, ali kako Roman sme samo u Poljsku, Švajcarsku ili Francusku, velike šanse su da snimanje bude negde blizu.
- U svakom slučaju, snimaće se u studiju pošto je to kamerna drama.
Glumci još nisu do kraja odabrani, ali smo u kontaktu sa nekima, otkrila je.
Iako je Švajcarska odbila da ga deportuje u SAD i oslobodila ga iz kućnog pritvora, 76-godišnjem režiseru preti opasnost zbog međunarodne poternice koja važi u 188 zemalja, a koja je izdata zbog seksualnih odnosa sa maloletnicom 1977. To znači da je Polanski zaista bezbedan od hapšenja u dvema zemljama čiji je državljanin - Francuskoj i Poljskoj - i po svemu sudeći u Švajcarskoj koja je donela neočekivanu odluku da ga oslobodi.
- On je u situaciji u kakvoj je bio i pre godinu dana", izjavio je režiserov francuski advokat. "Slobodan je da putuje u Švajcarsku, Francusku i Poljsku a te zemlje nema sporazum o ekstradiciji sa SAD.
Režiser je svojevremeno priznao krivicu za nezakonit seksualni odnos, ali je pobegao iz SAD u Francusku pre izricanja presude 1978. godine.
Polanski je 26. septembra 2009. uhapšen po dolasku u Cirih gde je na jednom festivalu trebalo da primi nagradu za životno delo. Početkom decembra je pušten uz kauciju od 4,5 miliona švajcarskih franaka (tri miliona evra) i od tada je bio u kućnom pritvoru u svojoj vili u planinskom mestu Gštatu.
Roman Polanski, režiser filova kao što su "Nož u vodi", "Rozmarina beba", "Bal vampira", "Kineska četvrt", dobio je Oskara 2003. godine za film "Pijanista". Najnovije ostvarenje mu je "Pisac iz senke".