četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Otkrivena druga freska u Kremlju

Otkrivena druga freska u Kremlju

MOSKVA - Posle Spaske kule Moskovskog kremlja gde resaturatori rade na obnovi nadavno otkrivene freske Hrista Spasitelja - počeli su radovi i na drugoj, Nikoljskoj kuli, gde je pronađena freska sa likom svetog Nikole Čudotvorca.
Freska datira s kraja 15. ili početka 16. veka.
Nikola Čudotvorac je omiljen svetac u Rusiji i češće od drugih svetaca je predstavljan na ikonama, a njemu su više nego bilo kome drugom posvećivali crkve. U jednoj od njih, u podmoskovskom gradu Možajsk, nađena je i skulptura: u jednoj ruci svetac drži mač, spreman da se spusti na glave Tatara i Mongola koji su držali grad u opsadi, a u drugoj grad čiji je bio zaštitnik. Ovako prikazan svetac je nazvan - Nikola Možajski i upravo takva slika sveca sa mačem u jednoj ruci i gradom u drugoj, pronađena je nad kapijom Nikoljske kule Moskovskog kremlja.
Relikvija je, preneo je Glas Rusije, mnogo toga preživela. Kada su se 1812. Napoleonove trupe povlačile iz Moskve, minirale su Nikoljsku kulu. Pukotina se zaustavila baš na nivou freske: u čemu su vernici videli predskazanje - da će francuska armija propasti u Rusiji. A za vreme revolucionarnih borbi 1917. godine slika Nikole Čudotvorca je bila izrešetana mecima, ali sam lik sveca nije oštećen što je opet shvaćeno kao čudo. Tada je Nikola Možajski "izgubio" desnu ruku, posle čega se u narodu pojavila ikona sa likom Nikole ranjenog.
Posle izbora prvog patrijarha, godinu dana posle Oktobarske revolucije 1918., kada je dekretom odvojena crkva od države, narod je išao da se pokloni Hristu Spasitelju i sv. Nikoli Možajskom u kulama Kremlja.To je bilo neprihvatljivo za novu vlast pa je naređeno da se likovi svetaca prekriju crvenim platnom. Međutim, nema dokaza da je usledila naredba da se freske zamalterišu i sakriju. Zna se samo da su se 20-ih godina obavljali nekakvi radovi na restauraciji.
Otkriveno je da se pod slojem maltera, koji su posetioci sve ove godine gledali, nalazila metalna rešetka i metalna mreža, koja je stvorila vazdušni sloj koji je sačuvao nadvartnu fresku i Spaske i Nikoljske kule.
Freska Nikole Čudotvorca je napravljena verovatno u starijoj tehnici tempere i datira verovatno s kraja 15. ili početka 16. veka. Slika, koja je sada pod slojem prljavštine i čađi i može se videti samo iskusnim okom, pažljivo će se otkrivati prema fotografiji koju je sačuvao patrijarh Tihon posle Oktobarskog prevrata 1917. Fotografija sveca je stigla u emigraciju, a pre nekoliko godina predao ju je Rusiji episkop Ženevski i Zapadnoevropski. Time je i započela priča povratka fresaka na kule Moskovskog Kremlja.