četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Beltango"i Buono na zatvaranju 42. Kalemegdanskih sutona

"Beltango"i Buono na zatvaranju 42. Kalemegdanskih sutona

BEOGRAD  - Kalemegdanski sutoni, 42. po redu i koje organzuje Muzička omladina Beograda, biće zatvoreni  večeras koncertom Beltango kvinteta sa bandeneonistom Karlosom Buonom iz Argentine, na platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.
U saopštenju Muzičke omladine Beograda navodi se da je Beltango kvintet (na fotografiji) jedini balkanski tango orkestar koji u svom sastavu neguje i zvuk bandoneona, instrumenta koji je istorijski neraskidivo vezan za tango.
Beltango kvintet čine Aleksandar Nikolić (bandoneon), Ivana Nikolić (klavi), Jovan Bogosavljević (violina), Bogdan Pejić (elektricna gitara) i Ljubinko Lazić (kontrabas).
Beltango kvintet će na koncertu izvesti tradicionalne tango numere i kompozicije pravca "tango nuevo", čiji je začetnik Astor Pjacola, kao i kompozicije savremenih domaćih i stranih autora koji svoju inspiraciju nalaze u tangu.
Karlos Buono je nastupao u Venecueli, Japanu, Brazilu, SAD, Španiji, Italiji, Portoriku, Boliviji, Kolumbiji, Čileu, Holandiji, Izraelu, Ekvadoru, Urugvaju, Salvadoru, Nikaragvi, Peruu, Panami, Kanadi, Portugalu, Meksiku, Turkmenistanu, Švedskoj, Danskoj, Nemačkoj i Belgiji.
Buono je muzički direktor centra "Pjacola Tango" u Buenos Ajresu i muzički direktor spektakla "Noć u istom gradu".
Kalemegdanski sutoni otvoreni su 21. juna na Svetski dan muzike nastupom Dečijeg hora RTS-a Kolibri na Kalemegdanu, a tokom manifestacije nastupili su, između ostalih, Beogradski kvartet harfi i orkestar Moskovskog kadetskog muzičkog korpusa, koji čine oko 40 mladih kadeta uzrasta od 11 do 14 godina.
Ulaz na koncert Beltango kvinteta je slobodan, a u slučaju kiše koncert će biti održan u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".