četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Adio, kauboju" Olje Savičević Ivančević

"Adio, kauboju" Olje Savičević Ivančević

BEOGRAD  - Izdavačka kuća "Samizdat B92", jedna od retkih koja u praksi dokazuje da se možze uspešno baviti izdavaštvom ne praveći kompromise u pogledu literarnih vrednosti novih naslova, objavila je, istovremeno sa hrvatskim izdanjem, roman Olje Savičević Ivančević "Adio, kauboju".
Mlada književnica (36) iz Splita nije nepoznata u Srbiji pošto je "Samizdat B92" već štampao njenu zbirku priča "Nasmijati psa".
Ova knjiga je originalno objavljena pre četiri godine i osvojila je nagradu "Prozak" koja se dodeljuje najboljem autoru proze do 35 godina a prevedena je na makedonski, nemački i mađarski jezik.
Prozni fragmenti i pesme Savičević Ivančević prevedeni su na većinu evropskih jezika, i uvršteni u izbore i antologije.
Prema rečioma urednika hrvatskog izdanja Kruna Lokotara, "Adio, kauboju" je roman o "netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dve sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeriju i Anđelu s usnom harmonikom".
- Jasno je, nalazimo se u srcu vesterna", konstatuje Lokotar i dodaje da "tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mejlovi, spisateljica gospođa 0, kućni porno-video…".
"Roman je ispričan kroz poetske fragmente gustoće urana i opojnosti kanabisa, skakućući u vremenu i prostoru i skupljajući se prema kraju, velikom finalu s pucanjem i putovanjem", opis je debitantskog romana Savičević Ivančević.
Kritičarka nemačkog radija Antje Strubelje je ocenila da "s lakoćom i bujnom mastom Olja Savičević ulazi u ljudske sudbine i misaone svetove", dok je kritičar "Slobodne Dalmacije" zabeležio da književnica "originalna i samosvojna, bogatoga jezika, onostranih, pjesničkih vizija, nepredvidljiva i duhovita na način koji miješa Mediteran i Joneska".